• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 juli 2016

Pakjestest 3: Indonesische nasi koening

In een wereldgerechtenpakjestest mag Indonesië natuurlijk niet ontbreken. In deel 3 van de pakjestest ging ik met een pakje nasi koening van Conimex naar restaurant Raffles in Den Haag.

Kok Vichai Boonyuen komt uit Thailand, maar is al 23 jaar gespecialiseerd in de authentieke West-Javaanse keuken. Spraakzaam is hij niet, dus voert eigenaar/sommelier Frank Deuning het woord. “Nasi koening, letterlijk: gele rijst, is vast onderdeel van een feestelijke selamatan maaltijd, ter ere van een geboorte, huwelijk, verjaardag of inwijding van een huis. Volgens de Indische traditie wordt hij altijd geserveerd met vijf bijgerechten, meestal kip, lam of geit, wat vis, een sajoer en maïskoekjes. Maar het hangt af van de gelegenheid. Bij een huwelijk moet er bijvoorbeeld altijd orgaanvlees bij, zoals kippenlevertjes, dat hoeft bij een verjaardag weer niet. De selamatan-maaltijd is van oorsprong een Javaanse traditie die werd overgenomen door de plantages in Noord-Sumatra op betaaldag. Waarna het overwaaide naar Batavia en zijn roots verloor. Er kwamen steeds meer gerechten bij en dat werd uiteindelijk de rijsttafel.”

Vergelijking: de Raffles-versie is geurig, stralend goudgeel en ruikt en smaakt fris-citroenig. Maar vooral: hij bestaat alleen uit rijst. De bijgerechten horen er los bij. Die van Conimex is volgens Deuning – Boonyuen waagt zich niet eens aan proeven – “niet slecht, maar totaal geen nasi koening. Omdat er kip en groente doorheen zit is het meer een soort gebakken curryrijst, lichtpittig. Eerder een doordeweekse hap dan het oorspronkelijke feestgerecht.”
raffles

nasikoening-pakje

 

Wat: Conimex mix voor Nasi Koening
Inhoud: Kruidenmix Rijst: kokospoeder 32%, suiker, zout, kurkuma, kaffir limoenblad 2,6%, palmvet, gember, aardappelzetmeel, komijn, citroensappoeder, voedingszuur: citroenzuur, aroma.
Roerbak Mix: groenten 22% (ui, wortel, rode paprika, prei, sperziebonen), zout, kerriekruiden, aroma, suiker, palmvet, knoflook, aardappelzetmeel, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, maltodextrine, sesamolie, gember, zonnebloemolie, sojasaus, garnalenpoeder, citroensappoeder.

Zelf toevoegen: nasi groentepakket (à 450 g), 350 g kipfilet, 350 g rijst, Conimex wokolie.
Waar: Restaurant The Raffles, Den Haag
Wie: kok Vichai Boonyuen en eigenaar Frank Deuning

RECEPT
Zelf nasi koening maken à la The Raffles
Nodig voor 4 personen:
400 g pandanrijst
200 ml kokosmelk
150 ml water
2 duimen verse laos (galanga)
1 duim verse koenjit (geelwortel)
1 serehstengel (citroengras)
5 blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes, evt. diepvries)
snufje suiker
snufje zout

Hak de laos en sereh in stukken. Doe samen met 100 ml water, zout, suiker in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de kokosmelk, rijst en limoenblaadjes toe. Maal de koenjit met 50 ml water in de blender fijn tot knalgele soep en giet door een zeef bij de pan. Laat 10 minuten onder af en toe roeren koken. Haal van het vuur en laat met deksel op de pan 10 minuten verder gaar stomen.
Nasi Koening
Dit was het 3e en laatste deel van een serie die in Trouw verscheen ter ere van mijn 250e antipakjesjubileum. Zie ook: Italiaanse spaghetti carbonara en Franse uiensoep.

(Foto’s: Jörgen Caris)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Omgekeerde appelcake

Perziken uit de oven

Kassa-test vegaburgers

Vorig bericht: « Pakjestest 2: Franse uiensoep
Volgend bericht: 13 culisouvenirs uit Frankrijk »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN