• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 december 2016

Kniepertjes

Dankzij een vriendin van Staphorster origine ben ik al jaren geleden bekend geraakt met het fenomeen knieperties of kniepertjes (‘knijpertjes’): grote, knapperige, brosse, ultraplatte wafels, verslavend lekker. Ter plaatse ook wel nij-jaorskoeken genoemd. Ze zijn er in twee varianten: de platte wafels symboliseren het oude jaar dat zich al heeft ontvouwen, de opgerolde staan voor het nog onbekende nieuwe jaar. Vaak gaat er ook een scheut jonge jenever in het beslag, het zou de knieperties knapperiger maken dan wel ervoor zorgen dat ze niet vastplakken aan het ijzer. Tegenstanders noemen het slechts een alibi om tijdens het bakken af en toe een borrel achterover te kunnen slaan. Ook traditie is om ze te bewaren in een melkbus, want daar gaan er lekker veel in én hij sluit goed af, zodat ze mooi krokant blijven. Vroeger gebeurde het bakken met een oude wafeltang die in de kachel ging, tegenwoordig regeert het elektrisch wafelijzer, vooral in Duitsland vind je ze overal. En anders is er altijd nog internet, waar ze doorgaans ‘oublie-ijzer’ heten. Wij gebruikten trouwens deze, maar er zijn er nog veel meer.

Van het weekend ging vriendin J. weer bakken en vroeg of ik kwam helpen. Yes! Als je een flinke stapel wilt, ben je uren zoet, maar je kunt mij ervoor wakker maken, zo ontspannend als het is. Heerlijk zen, zo saampjes bakken met een potje thee erbij. En ik ging natuurlijk naar huis met een trommeltje vol.

P.S. Het recept stond ook in mijn boek De Heimweekeuken, maar deze variant is iets anders. Ook lekker. En dat zelfs zonder jenever.

Nodig voor ± 60 stuks van ø 15 cm:
500 g bloem
500 g suiker
100 g roomboter
4 eieren
2 zakjes vanillesuiker (of natuurlijk zelfgemaakte vanillesuiker of –extract)
evt. 1 dessertlepel kaneel

Doe de suiker in een steelpan. Voeg zoveel (kokend) water toe tot er twee dikke vingers water boven de suiker staan. Zet op laag vuur en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Doe de boter er ook bij, die moet namelijk smelten, en dat scheelt weer een pan. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (tip: 10 minuutjes buiten in de kou).

Doe alle overige ingrediënten erbij en klop met de mixer tot een mooi dun beslag. Te dik? Extra scheutje water erbij. Je merkt bij het bakken vanzelf of de consistentie goed is: te dik beslag levert namelijk wafels die zacht en taai blijven in plaats van dat ze knusprig opdrogen; je kunt ze ombuigen zonder dat ze in stukjes breken.

Laat een elektrisch wafelapparaat heet worden. Schep een juslepel beslag in het midden en knijp het apparaat dicht. Als het goed is, geeft het lampje keurig aan wanneer hij klaar is (dat springt namelijk van rood naar groen), maar reken op ongeveer een halve minuut per wafel. De bedoeling is dat ze flinterdun en mooi lichtbruin zijn.

Vis de wafel er met een paletmes uit, leg hem plat neer en laat al afkoelend knapperig worden. Niet te snel op elkaar stapelen, dan worden ze weer zacht. En peuter/breek vooral de rommelige (niet gare) randjes eraf, dat eet niet alleen lekkerder, dat is ook nog eens een bijzonder bevredigend klusje. Ideale bezigheid voor met z’n tweeën: de ene bakt, de ander peutert en stapelt. Het gaat lekker langzaam, maar tegelijkertijd heb je ook geen gelegenheid om tussendoor te twitteren of facebooken, want dan verbrandt de boel. Nee, daar kan geen dure training mindfulness tegenop.

Plakt de boel vast aan het ijzer? Even invetten met een stukje keukenpapier en olie.

O, en wie (nieuwjaars)rolletjes wil: de wafels meteen na het bakken, als ze nog zacht zijn, met vuurvaste hand oprollen en laten afkoelen. Of rol ze om de steel van een pollepel, dat kan ook, maar is wat meer gedoe.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

italiaans draadjesvlees

Draadjesvlees op z’n Italiaans

Culinaire wereldreis (4): Sri Lanka

bonensalade

Italiaanse bonensalade

Vorig bericht: « Havermoutkoekjes zonder bakmix
Volgend bericht: Kerst-Viennetta »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN