• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 december 2009

Gifgidsje Wat zit er in uw eten

watziterinuwetenEen klein en opvallend, maar schokkend boekje. Hij is al wat langer uit, maar een artikel was er nog niet van gekomen, en dat wordt hoog tijd. Burgers ontwaakt. In de gifgids Wat zit er in uw eten? staat een opsomming van de betekenis van alle mogelijke E-nummers die tegenwoordig te pas en te onpas in onze etenswaren voorkomen. Het boekje is geschreven door Will Jansen, auteur van de Culinaire Almanak en altijd bezorgd om wat wij allemaal klakkeloos in onze mond stoppen.

Niks doorslikken
Ik ben een twee keer (in 2007 en 2008) lid geweest van zijn testteam om tientallen kant-en-klaarmaaltijden te proeven. Hilarische en tegelijk dramatische bijeenkomsten waarbij Will en zijn vrouw Anka ons voortdurend aanspoorden met de woorden: “Niks doorslikken hoor, levensgevaarlijk!” Overigens is dit boekje geen geheel eigen vondst, maar een bewerking van een Franse uitgave, Additifs Allimentaires, van Corinne Gouget.

Groen, oranje, rood
Iedereen kent het fenomeen E-nummers, maar pas als je de lijst doorneemt, wordt het je bleek om de neus. Alle nummers staan keurig op volgorde met erbij uitgelegd wat het is en wat het doet. Oftewel: het effect danwel de schade die dat specifieke spulletje in het menselijk lichaam kan veroorzaken. Niet alle E-nummers zijn overigens taboe. Kleurcodes geven de veiligheid aan: Groen is oké, oranje is oppassen en rood – veruit de meest voorkomende kleur – is absoluut vermijden.

Jaszakformaat
Het blijkt vooral oppassen met aspartaam (E951, in veel frisdrank) en mononatriumglutamaat (E621, een dooreetmiddeltje). En waar dat allemaal wel niet inzit! Het gidsje is bewust klein gehouden zodat je het makkelijk mee kunt nemen in de jaszak als je naar de supermarkt gaat. Gloeps, zo wordt boodschappen doen ineens een héél andere belevenis…

Veilig leven
Maar wacht eens even. Als het zo fout is, waarom zitten dan al die – officieel toegestane – E-nummers in ons eten? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Meestal heeft het te maken met het beïnvloeden van kleur, smaak, smeerbaarheid, versheid en/of houdbaarheid van levensmiddelen. Wat maar weer bewijst dat gewoon zelf koken met verse producten nog altijd veruit het veiligste en gezondste manier van leven is…

Will Jansen/ Corinne Gouget, Wat zit er in uw eten? de gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt, ISBN 9789077788288, € 9,90
Nu afgeprijsd voor € 5,00 want in november 2017 verscheen er een geheel bijgewerkte editie met andere cover (lichtgeel in plaats van zwart) voor € 11.
  

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Rijntjes Keukengeheimen

Kookboek Arabia bij je thuis

De Grote Kleyn

Vorig bericht: « Kabeljauw voor 10 personen
Volgend bericht: De Pastinaeck »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN