• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 november 2011

Gevulde speculaas

Veel makkelijker om te maken dan je denkt. Ook (juist!) die amandelspijs. Zie ook het filmpje onderaan dit recept.gevulde speculaas

Nodig (voor heel veel stukjes):
Voor de amandelspijs:
150 g blanke amandelen
150 g kristalsuiker
rasp van 1 citroen
1½ klein ei
2 eetl water

Voor het deeg:
250 g bloem
175 g boter op kamertemperatuur
125 g lichtbruine basterdsuiker
3 theel bakpoeder
1 volle eetl speculaaskruiden
snufje zout

Voor de garnering:
15 blanke (halve of hele) amandelen
dat andere ½ ei

Doen:
Amandelspijs: Maal de amandelen heel fijn in de keukenmachine of blender (of neem amandelpoeder, als je dat kunt vinden). Doe de rest van de ingrediënten erbij en maal alles tot een smeuïge massa.
Deeg: Als je toch een keukenmachine hebt, is het deeg daarin ook zo gepiept. Gewoon bloem, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout erin, de boter in blokjes bovenop en malen maar. Vervolgens met de hand nog even goed kneden tot het een mooie deegbal is. Maar met de hand kneden kan ook.
Samenstellen: Verdeel het deeg in twee bollen. Rol die tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot twee even grote plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg één plak met papier en al op de bakplaat. Smeer de spijs erop uit, maar laat een centimeter rand vrij. Hevel nu de ander plak ondersteboven erbovenop en trek het papier eraf. Duw voorzichtig de randjes dicht. Duw de amandelen er in een decoratief patroontje in. Kwast daarna de hele bovenkant, ook de amandelen, in met het overgebleven losgeklopte halve eitje. Bak ± 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Laat helemaal afkoelen en snij in vierkantjes. Of puntjes. Bewaar in een trommeltje.


Tips:

  1. Gebruik je gekochte amandelspijs? Prak er dan met een vork een half losgeklopt ei en 2 eetlepels water door om het sappiger te maken.
  2. Geen lichtbruine basterdsuiker gevonden? Half witte en half donkerbruine werkt bij mij ook prima.
  3. Hou de schuivende vellen bakpapier tegen door twee randjes om te vouwen over de rand van het aanrecht en hou die tegen door er tegenaan te gaan staan. Af en toe het hele pakket een kwartslag draaien, zodat je steeds van je af kunt rollen met de deegroller.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

mini cheesecakes

Mini-cheesecakes

Boerenkool uit de wok

Recept Meneer Wateetons

Vorig bericht: « Ovenrisotto met bloemkool
Volgend bericht: Kersttulband »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN