• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 juni 2018

Mislukt karamelijs

Is het leven met een nieuwe ijsmachine-om-uit-te-testen alleen maar hosanna en gloria? Welnee. Zo werd mijn karamelijs namelijk een drama.

Het bij de Magimix ijsmachine bijgeleverde kookboek bevatte een recept voor karamelijs. Zoute-karamelijs, dacht ik meteen, jaaa! Er waren volgens het recept twee pakjes gecondenseerde melk nodig à 410 ml. Oei, ik ken het spul alleen in blikjes, maar wel ongeveer van hetzelfde gewicht, dus dat moest goed komen. De dikke, lichtgele melk moest worden verwarmd met maïzena om de boel in te dikken. Waarom, geen idee. Dat hoeft toch niet bij ijs? Het spul gaat er toch juist vloeibaar in om er op miraculeuze wijze in ijsvorm weer uit te komen? Nadeel: de pan brandt razendsnel aan, dus zwarte klonten in de melk die er weer uitgevist moesten worden.

Vervolgens moest er van 120 gram suiker karamel gemaakt worden. Dat leek me wel erg veel, die gecondenseerde melk is toch ook al mierzoet? Of is die in Franse pakjes van 410 ml soms ongezoet? Enfin, ik hield het bij 60 gram suiker. Gesmolten in een pan tot karamel, dat ging gelukkig goed. Daarna moest de warme melk erbij, en dan zonder roeren een minuut laten smelten. Dan een ferm klontje zoute boter erbij, nu mocht je wel roeren. Het resultaat: een raar beige mengsel met één grote klont knetterharde karamel. Bij langer verwarmen brandde ook deze pan aan, hoe laag het vuur ook stond en hoe braaf ik roerde. Wat een prutsrecept! Kookboekenschrijven is een vak, zo blijkt maar weer…

Karamelklont overgeschept in een grote hoge kom met de voorzichtig afgegoten vloeibare rest erbij (zonder de aanbrandsels), en toen maar met hoop van zegen de staafmixer erop gezet. Gelukkig heb ik een taaie oude rakker die de bonk aan kon. Resultaat: een mooie karamelkleurig geheel, twee aangekoekte pannen en een integraal kleverige keuken.

Volgens instructies 2 uur in de koelkast. Daarna bleek het taai als kauwgom van het allerergste soort. De ijsmachine piekerde er niet over en blokkeerde subiet.

 

Dat moet toch makkelijker kunnen?
Poging twee. Zo makkelijk laat ik mij niet kennen.
Van 1 blikje gecondenseerd maakte ik karamel volgens de dulce-de-lechemethode. Dat mengde ik vervolgens met een gewoon blikje. Resultaat: beige, dikkige vloeistof. Na 2 uur in de koelkast was het nog steeds beige, maar dan gummi-achtig. Na 20 minuten in de ijsmachine gaf hij het op. Het bleef gummi-achtig, in de verste verte niet bevroren.
Grmpf.
Toen nog in een losse bak in de vriezer gezet. Ook daar gebeurde he-le-maal niks. Het werd alleen maar taaier, geen ijs.

Het wachten is nu op poging drie. Maar daar hik ik nog even tegenaan. Wordt vervolgd!
NASCHRIFT: ja hoor, het is intussen gelukt! Zie hier mijn recept van karamelijs met gekarameliseerde hazelnoten.

 

Zie ook:
• Zelf ijs maken
• Magimix ijsmachinetest
• Aardbeiensorbetijs
• Chocoladeijs
• Kiwi-ijs met kokos

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Asperges koken: de ideale methode

Kookboek IJstijd

Beyond Burger

Vorig bericht: « Chocoladeijs
Volgend bericht: Broccoli-kaasschotel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN