• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 april 2010

Kookboek Madeleines

madeleines-coverEen heel kookboek alleen maar gewijd aan madeleines? Gekkenwerk, geheide winkeldochter of hebbeding? Hoeveel mensen in Nederland weten eigenlijk meteen wat een madeleine is, behalve een meisjesnaam? Proustlezers hoef ik natuurlijk niks te vertellen. Die kennen hun pappenheimers. In het begin van de romancyclus A la recherche du temps perdu dipt hoofdpersoon Marcel nietsvermoedend een madeleine in een kopje lindebloesemthee en voilà, ineens is hij jaren terug in de tijd bij zijn tante Leonie waar hij altijd lindebloesemthee kreeg. Snel dipt hij zijn versnapering opnieuw in het kopje, en ja, hoor, daar komen de flarden herinneringen weer. Het effect ebt helaas snel weg, maar de gebeurtenis is aanleiding om er meteen zeven kloeke volumes op los te schrijven. En sindsdien staat de madeleine symbool voor de verloren gewaande herinnering.

Schelpvorm
Genoeg educatie, terug naar de madeleines. Kleine cakejes zijn het, in langwerpige schelpvorm. Versgebakken het lekkerst, en dan liefst in grote hoeveelheden. In het zojuist verschenen kookboekje Madeleines gaat auteur Sandra Mahut (een Française, dat moge duidelijk zijn) helemaal los op madeleine-gebied. Ze is vooral fan van de minimadeleine, ‘dat kokette en bijzondere zusje dat pas echt indruk maakt’. 3 bij 4 centimeter hebben we het dan over. Komt dat even goed uit, daar heb ik bij Fauchon ooit een prachtig knalroze siliconen bakvorm voor gekocht.

Olijfolie?!
Het allereerste recept is een basisrecept, en roept al meteen vraagtekens op. Er gaat ‘kruidenzout’ in (geen idee wat dat is), en twee eetlepels extra vergine olijfolie! Monsieur Proust zou zich omdraaien in z’n graf. Pas later zie ik dat het gaat om de hartige variant. Het ‘gewone’ zoete basisrecept is pas halverwege het boek aan de beurt. Waarin overigens geen gebruinde boter voorkomt, iets waarvan ik me ooit heb laten vertellen dat het echt authentiek zou wezen, maar wat ik eerlijk gezegd zelf ook nooit doe. Wel de tip om het deeg een half uur in de koelkast te laten rusten. Persoonlijke ervaring wijst uit dat de madeleines dan veel mooier rijzen.

Toren
Mevrouw Mahut lijkt vooral van de hartige lijn. De madeleine als borrelhap, zeg maar. Met kaas, met pesto (rode danwel groene), met pistachenootjes, met zalm en dille, met doperwten, met tomaat, ach je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan in een madeleine. Ik ben meer de zoetekouw. Gelukkig zijn er ook madeleines met oranjebloesemwater of anijs, met groene Japanse thee (erin, niet erbij), of karamelsnoepjes, met chocolade (allicht), met allerlei soorten fruit en zelfs met wortel. Maar het mooiste is de madeleinetoren op de laatste pagina, vol pastelkleurig glazuur en vrolijke bloemetjes. Ach, tante Leonie had ‘m prachtig gevonden.

Morgen een madeleinerecept uit het boek!

Sandra Mahut, Madeleines, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012788, € 9,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Stamppot

Feuilleton antipakjeskookboek (7): de proefkonijnen

Boek: Eet als een expert

Vorig bericht: « Empanadilla met tonijn
Volgend bericht: Madeleines met after eight »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN