De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 december 2019

Frans kerstdiner

Loop je nog te dubben, qua kerstmenu maar weet je één ding zeker: beslist níet gourmetten? Dan is een Frans kerstdiner misschien een goed idee. Voor de gelukkige bezitters van mijn nieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken heb ik in het kader van de service naar de mensen toe een mooie menusuggestie voor een très Frans en toch makkelijk diner. Vol gerechten die je allemaal grotendeels kunt voorbereiden.

Vooraf: Pâté de campagne (blz. 48)
Boerenpaté
Altijd al eens zelf paté willen maken? Groot gelijk, het is namelijk heel erg lekker maar vooral veel makkelijker dan je denkt. Het belangrijkste is het hebben van een goede slager, en op tijd beginnen (minstens 4 dagen van tevoren) vanwege marineren en rusten. Maar verder is het echt een eitje.

Tussengerecht: Tarte tatin aux endives et noix (blz. 62)
Tarte tatin met witlof en walnoten
De dames Tatin zijn er ooit – naar het schijnt per ongeluk – mee begonnen: appeltaart ondersteboven bakken en laten karamelliseren. Maar dat kan natuurlijk met van alles. Met witlof bijvoorbeeld. Bladerdeeg hoort er eigenlijk niet bij, want te vet, al sjoemelen Fransen zelf vaak ook. Maar ik adviseer mijn supermakkelijke brosse korstdeeg, dat combineert perfect met het boterige van de witlof. En voor het lekker gaat er nog tijm in ook.

Hoofdgerecht: Canard à l’orange (blz. 84)
Eend met sinaasappel
Het hoort natuurlijk met een hele eend, maar ja, zie daar maar eens aan te komen. Eendenborsten (magrets de canard) zijn een stuk makkelijker te vinden, en anders kun je ze bij elke Nederlandse slager bestellen. De bereiding is heel simpel.

of Hoofdgerecht: Saumon au Noilly Prat (blz. 111)
Zalm in vermoutsaus
Toch liever vis als hoofdgerecht? Dan is dit een goed idee. Noilly Prat is heerlijk aromatische vermout uit Zuid-Frankrijk, ideaal spul voor in de risotto en in sauzen, zoals deze zalm. Als je het niet in huis hebt: met een lichte witte wijn, bijvoorbeeld Muscadet, werkt deze saus ook heel goed.

Erbij: Pommes soufflées au laurier (blz. 165)
Gesouffleerde aardappels met laurier
Het lekkerst met verse laurierblaadjes (die trouwens eeuwig goed blijven in de vriezer, waar ze al hun aroma behouden), dus ga vooral op zoek naar iemand met een laurierstruik in de tuin Let op: we hebben het dan natuurlijk over échte laurier (laurus nobilis), niet over de giftige haagplant laurierkers (prunus laurocerasus). Maar met gedroogde laurierblaadjes kan het natuurlijk ook.

Na: Plateau de fromages (blz. 136)
Kaasplankje
Als íéts een Frans gevoel geeft, is het wel kaas na de maaltijd. Desnoods in plaats van een toetje, maar en-en kan ook. Zorg altijd voor variatie wat betreft hard en zacht, mild en pittig, koe en geit.

Dessert: Paris-Brest (blz. 223)
Soezenring met hazelnootroom
Is ‘ie niet feestelijk? Een kerstkrans maar dan anders: van soezendeeg en gevuld met hazelnootpraliné-botercrème. Naar verluidt gecreëerd ter ere van de fameuze Franse wielerklassieker van Parijs naar Brest en weer terug naar Parijs. De ronde taartvorm verwijst, je raadt het al, naar een fietswiel. Je bent wel eventjes zoet met het maken, zeg ik er eerlijk bij, maar dat kan allemaal vantevoren en dan heb je ook echt wat om mee uit te pakken.

Heb je het Franse kookboek nog niet? Dat valt hier te bestellen. Of heb je wel andere boeken van mij? Kijk hier eens voor een vega kerstmenu uit Slim en een kerstmenu Zonder pakjes & zakjes. Of ga voor het kerstmenu uit mijn speciale feestkookboek De Vrolijke Tafel (zie blz. 220 tot en met 233).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Donna Hay Seizoenskookboek

Kookboek Yakitori

Kookboek: Mag ik nog een hapje?

Vorig bericht: « Kerstgourmetten
Volgend bericht: Kruidkoek met sukade »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN