• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 juli 2010

Culinair woordenboek Engels-Nederlands

Ach wat een uitkomst! Het verscheen al in 2004 maar is onlangs opnieuw uitgebracht omdat het kennelijk in een grote behoefte voorziet, het Culinair woordenboek Engels-Nederlands. Auteur Liesbeth Spreeuwenberg moet er een flinke dobber aan gehad hebben. In haar inleiding schetst ze beeldend over een huis, keuken en handtas vol notitiebriefjes, want als je eenmaal aan een dergelijk project begint, is het einde vaak zoek. En inderdaad: haar eerste schatting was 2000 woorden maar het werden er uiteindelijk 9000. En oei, dan keek ook nog eens betweter annex allesweter Johannes van Dam mee over haar schouder, je moet het maar aandurven.

Taal en koken
Dit boek is niet alleen een uitkomst voor kookboekvertalers, maar leuk voor iedereen die bijvoorbeeld naar Engelse kookprogramma’s kijkt of in z’n algemeenheid geïnteresseerd is in taal en koken. Ik mag bijvoorbeeld graag bladeren in de visboeken van Alan Davidson, en me verbazen over de totaal verschillende namen die in diverse landen gehanteerd worden voor hetzelfde visje. Niet zelden kom ik na een vakantie thuis met een briefje vol onbekende dingen die ik gegeten heb die ik nog eens op wil zoeken.

Fruit cake is geen fruitcake
Het leuke van dit boek is dat het geen sec woordenboek is, maar eentje met uitleg en context. Neem nou het lemma ‘fruit cake’. Staat er dan ‘fruitcake’ bij als vertaling? Nee. ‘In GB met kerstmis en andere hoogtijdagen (huwelijk e.d.) traditioneel gegeten compacte, rijkgevulde cake. Minstens de helft van het gewicht van de cake moet uit gedroogd fruit bestaan. Andere veel gebruikte ingrediënten zijn alcohol (meestal brandy) en gemalen amandelen. De cake wordt vaak maanden van tevoren gemaakt, zodat hij kan rijpen.’  Het gaat van soubise langs souchong naar soufflé, sourdough en soursop. Heerlijk toch?

Desdemona-taartje
Kaassoorten worden uitgelegd, bij groente staat de Latijnse naam erbij, en bij de gurnard (poon) staat ook een verwijzing naar de Grey gurnard, Red gurnard, Tub gurnard en Streaked gurnard. Kijk, daar kan Davidson nog een puntje aan zuigen. Bovendien ontdek ik alsmaar leuke dingen die ik nog niet wist. Zoals dat er speciale custardtaartjes zijn vernoemd naar Othello, Desdemona en Iago of dat een Polish sandwich vooral in Baltimore wordt gegeten. Laatst op de video nog een hele reeks afleveringen van Great British Menu gekeken met dit woordenboek in de hand. Wood sorrel, yellowman en sea buckthorn, echt, het staat er allemaal in! Een boek waar je gelukkig van wordt.

Liesbeth Spreeuwenberg, Culinair woordenboek Engels-Nederlands, uitgeverij Atlas, ISBN 9789045017068, € 24,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Rillettes of Rilette

Biografie Johannes van Dam

Beste Johannes

Vorig bericht: « Gele frambozenjam
Volgend bericht: Snelle aardbeienjam (3 minuten) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN