• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 maart 2022

Shakshukasoep

Shakshuka is een van de makkelijkste, dankbaarste gerechten die ik ken. Maar wist je dat je een kliekje ook heel goed kunt versoepen?

Eerst even het shakshukaprincipe an sich: groente in stukjes (ui, paprika, courgette, aubergine, venkel, ja zelfs biet of pompoen, om maar wat te noemen) fruiten in een grote koekenpan, blik tomaten erbij (bij hele tomaten even de staatmixer erin zetten, of neem tomatenblokjes), en dan lekker laten pruttelen. Nee, speciale kruidenmixpakketten gebruik ik daar niet voor, ik doe gewoon een greep in mijn keukenkastje. Gerookt paprikapoeder (pimentón) mag er van mij altijd wel in, en natuurlijk gemalen komijn, plus zout en peper. Heus, dat is al genoeg om het lekker te maken. Zodra de hele boel gaar en zacht is maak je er kuiltjes in met een glaasje, eieren erboven breken en nog even een minuut of 6-8 laten stollen. Intussen de tafel dekken. Nog wat verse tuinkruiden (peterselie/koriander), wat brood voor erbij en je hebt een puike maaltijd. O, en niet te vergeten, het lekkerst met een sausje gemaakt van tahin (sesampasta uit een pot), een kneep citroensap en een scheut water.
Een kind kan de was doen.

Maar nu ontdekte ik iets nieuws: van de kliekjes kun je heerlijke soep maken. Die eieren gaan bij ons thuis altijd als eerste op, dus die blijven nooit over, maar dit keer was er nog best een laagje groentesaus over in de pan. Te weinig voor een echte portie de dag erna, te veel om weg te gooien. Sowieso nooit eten weggooien, mensen. Ook niet kleine beetjes. Overal kun je namelijk nog wel wat van maken. Soep bijvoorbeeld.

Hoe maak je shakshukasoep? Doodsimpel: de hele mikmak in de blender met een ferme scheut water en pureren maar. Als het goed is, heeft de shakshuka van zichzelf al zoveel smaak, dat bouillon niet eens nodig is, gewoon water volstaat. Ook nog wat van die tahinsaus over? Die mag in een zwiebeltje over de soep.
Puik maaltje voor de volgende dag, deze kliekjessoep, en ook nog eens gratis en voor niks.

P.S. Hoezo nieuw?!? Ik bleek helemaal vergeten dat ik dit ei van Columbus al eens eerder had bedacht, namelijk in mijn zachtvoedselfase. Nou ja, het kan geen kwaad om het nog eens opnieuw te ontdekken.

TIPS:
Zoek je meer shakshukarecepten? Deze shakshuka met gerookte kip is ook erg lekker. Of doe is gek met mijn onvolprezen Franse shakshuka.
Overigens staat in mijn aanstaande vegetarische kookboek (19 april in de winkel!) ook een geheel nieuw shakshukarecept, met groene paprika en bietjes. Die is vast ook heel lekker om te versoepen!Het kookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen, uiteraard met handtekening en eventueel met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kliekjespasta doperwten

Mosterdtsoep, pardon, mosterdsoep

Kerriesoep met linzen

Vorig bericht: « Paastaart met chocola
Volgend bericht: Salade met boerenkool »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN