• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 november 2023

Aardappelgratin

In het boek Van aardappel tot zeewier (lees hier meer) krijgt de aardappel meteen het eerste hoofdstuk toebedeeld, met volop interessante uitleg en weetjes. Neem nou het koken van aardappels: ze hoeven niet helemaal onder water te staan, want ze bevatten namelijk van zichzelf al voldoende water om te kunnen garen. Een klein laagje water is voldoende, want de stoom doet de rest. Bovendien: in een klein laagje water zijn ze sneller gaar én ze behouden meer smaak. Wist je dat? Nee, vast niet. En zo staat het boek bol van de leermomenten.

Maar vandaag gaan we geen aardappels koken in water, maar garen in de oven, in room en kaas. Want met dit druilerige herfstweer knapt ieder mens acuut op van aardappelgratin. Kijk alleen maar eens naar die zonnige foto.

RECEPT Aardappelgratin

Nodig voor 4-6 personen:
1 kilo vastkokende aardappelen
4 knoflooktenen
300 ml slagroom
10 g rozemarijntakjes
1 bolletje nootmuskaat
10 g ongezouten roomboter
150 g gruyère (zie tip)

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kneus 3 knoflooktenen en breng ze samen met de room en rozemarijntakjes tegen de kook. Rasp er nootmuskaat over naar smaak en laat 10 min. trekken op laag vuur. Zeef de room en druk zo veel mogelijk knoflookpulp door de zeef in de room. Schil de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf in dunne plakken van 3-4 mm. Was de plakjes niet, het zetmeel op de snijvlakken is nodig om de gratin te binden. Halveer de 4e knoflookteen en wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken. Vet de ovenschaal in met de boter. Rasp de gruyèrekaas. Vul de ovenschaal dakpansgewijs met plakjes aardappel. Bestrooi elke laag aardappel met een beetje zout, peper en geraspte gruyère. Giet de room erover en druk de bovenkant licht aan, zodat alle plakjes aardappel zijn bedekt met room. 5. Bak de aardappelgratin ca. 40 min. in de oven. De gratin is goed als de bovenkant goudgeel en knapperig is.

TIP UIT HET BOEK:
Gebruik salie of tijm in plaats van rozemarijn.

MIJN TIPS:
In plaats van gruyère kun je ook belegen Hollandse boerenkaas nemen. Jongere kaas smelt weliswaar goed, maar heeft veel minder smaak.
Kontjes kaas over die niemand meer opeet? Rasp de laatste beetjes en bewaar in een zakje in de vriezer, dan heb je altijd lekkere kaas paraat.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek: Eke Mariën en Annemarie Coopman, Van aardappel tot zeewier – De kunst van lekker koken, uitgeverij Bertram + De Leeuw, €29,95
Lees hier mijn review. Want het is kookboekenweek.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Artisjok met ei uit de oven

Pepersaus

Aspergelasagne met ham en ei

Vorig bericht: « Van Aardappel tot Zeewier
Volgend bericht: Bloemkool met gehaktballetjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN