• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 februari 2025

Boeuf bourguignon 2.0

Ik had nooit kunnen bevroeden dat winter in Normandië zo zen kon zijn. Nu valt er namelijk niets te doen in de tuin of de moestuin. De buitenboel hoeft niet geschilderd, de schuur niet opgeruimd, de heg niet gesnoeid. Er zijn geen blaadjes om te harken, geen appels om te plukken, geen walnoten om te rapen. Tterwijl de boze buitenwereld voortraast, zit ik lekker binnen naast de houtkachel, met een fikse stapel boeken en achterstallige kranten.
Zo lees ik in een artikel van Het Parool-collega Mara Grimm dat nostalgisch bruin eten nu al dé trend is van 2025. Stoofgerechten als coq au vin, gebraad en ander vlezig comfortfood: het is weer helemaal terug van weggeweest. Klimaatcrisis of niet. Komt dat even goed uit. Die houtkachel leent zich namelijk ook heel goed voor suddervlees zoals boeuf bourguignon. Weliswaar duurt op een kachel alles minstens twee keer zo lang als op een gewoon fornuis, maar is dat erg? Welnee, tijd zat. Ik heb mijn boeuf wel eens negen uur erop gehad, maar soms is het in zes uur al gepiept. Het duurt zo lang het duurt. Als het vlees helemaal zacht en sappig is geworden, is het goed. Vaak laat ik het trouwens eerst nog een nachtje marineren in de wijn, daar wordt het voor mijn gevoel nóg malser van. Officieel gaan er in een klassiek Franse boeuf bourguignon alleen rundvlees, spek, ui en champignons, maar ik voeg ook graag een bups extra groente toe, zoals wortel en meiknol. Lekker, en al dat bruinige bruin fleurt er meteen wat van op. Meiknolletjes (‘navets’ in het Frans) kun je hier overal krijgen. Als de groenteboer in Nederland ze heeft zijn het meestal joekels, hier zijn het juist vaak kleintjes, formaat pingpongballetje. Die hoef je alleen maar in vieren te snijden. De wortels hoeven ook alleen maar even huphup in stukken. Het luistert niet zo nauw, want na al die uren sudderen komt het altijd wel goed. En het scheelt een hoop snijwerk.
Tijd die je weer kunt besteden aan lezen bij de kachel.
Zen, ik zei het toch?

RECEPT Boeuf bourguignon 2.0

Nodig voor 4-6 personen:
800 g runderstoofvlees (vooral niet te mager)
100 g spekjes
400 ml rode wijn
250 g kleine champignons
4 flinke wortels (300 g)
300 g meiknol
1 grote ui
40 g + 20 g boter
1 flinke tak rozemarijn
4 takjes tijm
2 laurierblaadjes
zout & peper uit de molen

Geen paniek, dit recept kan op het gewone fornuis. Snij het vlees in kloeke blokken (5 cm). Snij de ui in dunne halve ringen, hak de rozemarijn en tijm fijn. Doe samen met het vlees in een kom. Giet de wijn erbij. Voeg laurier en gemalen peper toe. Laat afgedekt in de koelkast een nachtje marineren. Vis het vlees eruit, dep droog met keukenpapier. Smelt 40 g boter in een braadpan, bak het vlees in porties rondom bruin. Schep uit de pan. Doe de spekjes in de pan en laat zachtjes uitbakken. Snij intussen de wortel en meiknol in stukken. Doe in de pan, plus al het vlees en de complete wijnmarinade. Laat onder een deksel heel zachtjes sudderen tot het vlees helemaal zacht is. Reken op zeker 3 uur (het dubbele op een houtkachel). Bij twijfel: een uurtje extra. Bak tegen het eind de champignons in een koekenpan in de resterende 20 g boter rondom gaar. Voeg toe aan het vlees. Te dunne saus? Binden met wat in water losgeroerde maizena.

TIPS:
• De volgende dag nog lekkerder. Wel altijd heel zachtjes weer opwarmen, anders wordt het vlees alsnog taai.
• Geen meiknol te vinden? Die kun je ook gerust weglaten. Of vervangen door iets ander wintergroenteknolligs, zoals knolselderij, koolrabi of pastinaak.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
 
FRANS KOOKBOEK
Voor nog veel meer Franse klassiekers, al dan niet met een twist, is er natuurlijk het allermooiste kookboek uit mijn hele oeuvre, De makkelijke Franse keuken. Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap (même en français si tu veux!) en/of illustratie naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Solo gnocchi

Gefrituurde pompoenbloemen

Canard à l ‘orange uit de Dutch Oven

Vorig bericht: « Pepersaus
Volgend bericht: Orzo carbonara met ei »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN