• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 maart 2024

Gnocchi bakplaat met pindasaus

Welja, nog een vegan recept, en weer met pinda’s en pindasaus (ik zit in een pindafase), maar nu in de vorm van een Aziatisch geïnspireerde, fleurige traybake met gnocchi en groente.

Zeg nooit tegen je tafelgenoten “Vanavond eten we vegan”, want dan is er altijd wel iemand die in de gordijnen klimt. Welnee, de kunst is om gewoon een smakelijk maal op tafel te zetten waar toevallig niks dierlijks aan te pas is gekomen. Een belangrijke tip die ik in mijn artikel over de (beginnende) plantaardige thuiskok (zie gisteren) per ongeluk ben vergeten.

Zelf zit ik intussen in een pindaperiode, en dat komt door de tip van mijn collega Jigal Krant (van het boek TLV Vegan) om meer te doen met pindasaus (“Fantastische uitvinding, maakt alles lekker”). Van de weeromstuit maakte ik ook weer eens zelf pindakaas. Mijn recept staat in mijn Grote zónder pakjes & zakjes kookboek, maar het komt neer op een bak ongezouten pinda’s 10 minuten licht roosteren in de oven en dan (afgekoeld!) met een snuf zout en suiker minstens 5 minuten malen in de keukenmachine tot het helemaal vanzelf pindakaas wordt, eventueel geholpen door een lepeltje olie. Duizend keer lekker dan Calvé.

Ineens moest ik denken aan die andere collega, Mark Bittman, wereldberoemd voormalig eetschrijver van The New York Times. Hij zweert bij zijn ‘vegan before six’-principe, alias VB6, wat tevens een dieetmethode bleek. Overdag eet hij alleen plantaardig (groente, fruit, noten, granen en zaden), maar ’s avonds doet hij waar hij zin in heeft, dus dat kan ook vlees of vis zijn. In mijn ervaring vinden echter veel mensen plantaardig eten overdag juist lastig. Geen eitje bij het ontbijt, geen boterham met kaas bij de lunch: maar wat eet je dan? Alsmaar hummus gaat ook vervelen. Daar heeft een derde collega, de immer inventieve Joke Boon, iets op gevonden. Ze gebruikt hummus als boter, dus als basis op brood of crackers, en vervolgens gaat er ingemaakte of geroosterde groente bovenop. Even fleurig als heerlijk.

Net zo fleurig en heerlijk is deze avondmaaltijd: een Aziatisch geïnspireerde bakplaat met pindasaus. En natuurlijk mag u daarvoor ook gerust pindakaas uit een pot nemen.

RECEPT Gnocchi-bakplaat met pindasaus

Nodig voor 2 personen:
300 g (koelverse) gnocchi
1 aubergine
2 zoete aardappelen
1 rode paprika
75 g ongezouten pinda’s
3 eetl olijfolie
2 eetl maple syrup
1 knoflookteen
1 theel gerookt paprikapoeder
wat chilivlokken
zout & peper uit de molen
3 lente-ui
koriander

Pindasaus:
50 g pindakaas
50 ml/g kokosmelk
1 el sojasaus
1 el limoensap
1 el gembersiroop

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Meng in een grote kom olijfolie, maple syrup, uitgeperste knoflook, paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper. Snij de aubergine, zoete aardappel en paprika in dobbelstenen. Doe samen met de gnocchi en pinda’s in de kom en hussel grondig door elkaar. Verdeel in één laag over een (met bakpapier beklede) bakplaat. Rooster 30 minuten in de oven tot de groenten gaar zijn met geblakerde randjes en de gnocchi goudbruin en knapperig. Pureer intussen met de staafmixer alle ingrediënten voor de pindasaus tot een vrij vloeibaar geheel. Zoniet, wat extra vocht erdoor.
Serveer de bakplaat met de saus, plus ringetjes lente-ui en gehakte koriander.

TIPS:
• De pindasaus hoeft niet verwarmd te worden, dus u kunt hem makkelijk van tevoren maken. Meer pit? Scheutje sriracha erdoor.
• Lees vooral ook mijn artikel met 10 tips voor de (beginnende) vegan kok.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

BOEKTIP
Trek gekregen? Mijn vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes bestaat voor de helft uit vegan recepten, is dat nou niet handig? Het boek is te koop bij alle boekhandels, bij bol.com, maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Snelle bonenschotel met gehaktballetjes

Nasi goreng

Curry uit Maleisië

Vorig bericht: « 10x tips voor vegan koken
Volgend bericht: Ravioli met zwarteknoflookboter »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN