• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 november 2006

Kleyns Basics

Zojuist verscheen niet één, maar twee nieuwe uitgaves van Onno Kleyn. Een heuse tweeling met volgens de auteur als thema ‘leve de lol’. En even voor de goede orde: we hebben het over lol in de keuken. Eerst maar eens Kleyns Basics, dan doen we morgen Kleyns Columns.

Het betreft hier geen basiskookboek, maar wel een boek over alle basiszaken in de keuken. Van technieken tot producten. ‘Reuze persoonlijk en dus ongetwijfeld een gatenkaas. Maar dan wel een lekkere, van ongepasteuriseerde melk’. De artikelen verschenen eerder in de zaterdagse Volkskrantbijlage De Verleiding. In deze bundel staan ze nu overzichtelijk alfabetisch gerangschikt, van Aardappelen Koken tot Tafel Dekken.

Telefoonoom
Om maar meteen bij die aardappelen te beginnen: Kleyn schrijft zonder opsmuk en to-the-point. Alsof hij naast je in de keuken staat en uitlegt wat je het beste kunt doen en waarom. Of als een behulpzame alleswetende oom aan de telefoon die altijd raad weet als er iets mis dreigt te gaan. ‘Aardappelen bakken kan op allerlei manieren en goed beschouwd lukt het altijd wel, als je maar de tijd neemt en het uur niet zo hoog zet dat er dingen aanbranden.’ Kijk, dan ben je al een heel eind op weg, toch?

Kaasfondue
Stap voor stap neemt hij met je door hoe je een artisjok tackelt, hoe je weet wanneer een biefstuk à point is, hoe je een donzige en fluffy Franse omelet bakt. Er worden paprika’s gepoft en gamba’s gegrild. Maar ook de doodgewone gehaktbal en zelfs de kaasfondue passeren de revue. En wist je waarom er een beetje water bij de suiker moet als je karamel maakt? Ik steek er nog een hoop van op.

Dichtschroeien
Het kortste hoofdstuk is Dichtschroeien. ‘DICHTSCHROEIEN BESTAAT NIET. Zie verder vlees braden, pag. 138′. Aha, een stokpaardje. De ervaren Volkkrantlezer danwel blogbezoeker herkent trouwens nog wel wat meer oude bekenden. Zoals de platte peterselie en de hatsekiedeekruiden (zakjes kruiden van de slager).

Kortom: een handig en uitermate leesbaar boek voor iedereen die wel eens een pan vasthoudt of dat vaker zou moeten doen.

Onno Kleyn, Kleyns Basics, Uitgeverij Het Spectrum, € 12,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pannenkoekenboek Sonnie

Ik kook met oma

Pasta secca

Vorig bericht: « Biefstukreepjes met paddestoelen in oestersaus
Volgend bericht: Kleyns Columns »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN