• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 juni 2010

Feuilleton antipakjeskookboek (9): het manuscript

Elk kookboek, dus ook mijn nieuwe boek Koken met Karin: Zónder pakjes & zakjes , staat of valt met de recepten. Maar nog veel meer met de manier waarop ze zijn opgeschreven. Heb je wel eens die kookboeken van Michelinsterrenchefs bekeken? Naast elke oog- en ongetwijfeld tongstrelende foto staat in slechts drie regeltjes de bereidingswijze omschreven. De gemiddelde amateurkok kan daar niet mee uit de voeten. Sterrenchefs doen dat expres. Die willen namelijk helemaal niet dat jan en alleman hun goddelijke creaties kunnen namaken, nee zeg, het idee.

Lekker handzaam
Voor mij ligt dat anders. Ik probeer juist mijn lezers keer op keer te overtuigen dat met mijn recepten echt iedereen kan koken. Dus probeer ik het allemaal zo handig mogelijk op te schrijven. Maar ook weer niet te omslachtig, want bij drie pagina’s instructies, hoe goed bedoeld ook, haken de meeste thuiskoks toch echt af. Altijd weer een dilemma. Voor dit boek heb ik ervoor gekozen om de recepten lekker handzaam te houden, en alle extra tips overzichtelijk te verhuizen naar de kantlijn. Ook die moeten trouwens een beetje beknopt blijven, anders passen ze niet op de pagina.

Nuchter & onbevangen
Maar zover zijn we nog niet. Eerst moet het manuscript in ruwe vorm langs de uitgeverij. En daar zit redacteur Willemijn Visser, mijn steun en toeverlaat. Die is gek op koken, maakte al recepten van mijn website lang voordat we ooit met elkaar hadden kennisgemaakt en is ook nog eens verhelderend nuchter. Ze bekijkt mijn opgeschreven recepten met de onbevangen blik van de beginnende koker, en dat is zeer verhelderend.
manuscript
Bos, bosje of handje?
Na enige tijd krijg ik mijn ingeleverde manuscript retour, vol vragen en opmerkingen erbij geschreven, met een rode pen. Hoeveel precies van dit? Hoe lang opwarmen? Wanneer is het een bos peterselie, wanneer een bosje en wanneer een handje? Hoe dun is ‘snij in dunne plakjes’? Kun je niet beter ‘een snufje’ zout zeggen dan ‘wat zout’? En, suggereert Willemijn, zouden we niet beter ‘aluminiumfolie’ kunnen schrijven in plaats van ‘folie’, anders doet iemand straks plasticfolie in de oven…

Hoe gaat het verder? Je leest het in aflevering 10 van dit feuilleton, over de illustraties.

Lees hier de eerdere afleveringen van dit antipakjeskookboekfeuilleton: 1 (hoe het begon), 2 (de cover), 3 (op de foto), 4 (het proefhoofdstuk), 5 (het veldwerk), 6 (de recepten), 7 (de proefkonijnen) en 8 (de fotoshoot).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Noga (of nougat)

Kookboekdiner verslag

Donal Skehan kookboek Vers

Vorig bericht: « Bietjessalade met geitenkaas
Volgend bericht: Feuilleton antipakjeskookboek (10): de illustraties »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN