• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 april 2011

Lentelamsbout met knoflooksaus

(6 personen)

Bereiden: 15 minuten
In de oven: 45-60 minuten

Niet bang zijn voor groot vlees, dat is juist reuze makkelijk om te maken, want de voorbereiding is minimaal. Lamsvlees is heerlijk zacht, maar het moet wel mooi rosé blijven, te gaar is zonde. Ideaal is een (liefst digitale) kernthermometer , te koop in kookwinkels, dan kan het niet mislukken. Deze lamsbout is gevuld met lentekruiden en gaat vergezeld van een verrukkelijke saus van gekaramelliseerde knoflook.

Nodig:
1 lamsbout zonder bot (circa 2 kilo), door de slager opengesneden tot lap
½ citroen (alleen rasp)
handje platte peterselie
handje muntblaadjes
3 lente-uitjes
50 g boter
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen

Saus:
6 knoflooktenen (niet gepeld)
1 dl witte wijn
1 dl bouillon (kip/rund/groente)
175 ml crème fraîche

  1. Oven voorverwarmen op 175°C.
  2. Bestrooi het vlees met zout en versgemalen peper.
  3. Strooi de grofgehakte peterselie en munt erover.
  4. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen (alleen het geel) erboven.
  5. Snij de lenteui in 6 stukken en leg die overdwars op het vlees.
  6. Klap het vlees dicht en bind goed vast met rolladetouw, dat hoeft niet netjes.
  7. Smelt boter en olijfolie in een braadpan en laat even uitbruisen.
  8. Braad het stuk vlees op hoog vuur aan alle kanten even bruin aan.
  9. Steek de kernthermometer in het vlees, zet de gewenste temperatuur op 50°C.
  10. Haal de knoflooktenen los van de bol maar pel ze vooral niet. Leg ze naast het vlees.
  11. Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven.

Afwerking:

  1. Haal het vlees uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat op een warme plek rusten.
  2. Vis de knoflooktenen uit de pan en lepel het teveel aan vet eruit.
  3. Snij de knoflooktenen open en knijp de puree eruit. Doe die terug in de pan en zet op het vuur.
  4. Blus af met wijn.
  5. Voeg bouillon en crème fraîche toe en klop met een garde tot een mooie lichtbruine saus. Laat even pruttelen.

Serveren:
Snij het vlees in plakken en serveer de saus in een kom erbij.
Lekker met gewokte spinazie en gebakken aardappels.

Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aubergine parmigiana

Hartige maaltijdsaus

risotto

Risotto classico met paddestoelen

Vorig bericht: « Ottolenghi recept: omelet met snijbiet
Volgend bericht: Aardappel Anders (alias gratin dauphinois) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN