Au! Dat zijn levensgevaarlijke stekels aan die kiwano! Ki-wat? Kiwano. Een tropische fruitsoort. Ik had er ook nooit van gehoord, tot ik er eentje kreeg van Versvandekweker.nl, een nieuwe webwinkel van een stel verenigde Westlandse kwekers. Ze leveren groente, fruit, planten en bloemen. Planten en bloemen zijn – voor zover niet eetbaar – voor dit weblog minder interessant, maar groente en fruit kakelvers zonder tussenpersoon direct van de plant, dat is een kolfje naar mijn hand natuurlijk.
Stekelvarken
Ik kreeg een hele tas met groente van ze, en daar ga ik uiteraard de komende tijd over schrijven. Maar eerst het fruit. Die afdeling van de website is nog sterk in ontwikkeling. Er blijkt vooralsnog namelijk maar één stuk fruit voorhanden, de kiwano. Een prachtig geel-oranje stekelvarken. Bij het opensnijden blijkt dat hij vanbinnen verrassend knalgroen is, met veel natte pitjes.
Het is even een gepruts om ze eruit te lepelen, en ze springen ook nog eens graag alle kanten op, maar dan heb je… eh… een bakje vol groene, natte Shrek-smurrie. Tja. De smaak is echter heerlijk fris en licht, als een uitgelepelde passievrucht, niet zoet, maar verrassend komkommerachtig. Dat kan kloppen, volgens de informatie op de website is het inderdaad een plant uit de komkommerfamilie en afkomstig uit de Kalahari in Afrika.
Rhapsody in Green
Wat doe je ermee? Volgens de website is een kiwano “bijzonder geschikt voor als decoratie bij gerechten en buffetten.” Ik maakte een fruitsalade met zoete meloen, wat kiwi (gold, hoewel groen in dit geval toepasselijker was geweest) en noemde het Rhapsody in Green. Een heerlijk fris en zomers toetje.
Meer info: versvandekweker.nl