De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 oktober 2013

Alles over risotto (8): op de rijstbeurs

borsadelriso-01Nog even een stukje risotto-educatie in deze serie, dan doen we morgen weer een recept. Rijst wordt in noord-Italië nog altijd ouderwets verhandeld op een soort rijstveiling of beter gezegd rijstbeurs, de Borsa del riso. Elke ochtend wordt hij in een andere plaats gehouden. Ik was er op dinsdag, dan is hij altijd in het plaatsje Vercelli. Boeren, maar vaker tussenpersonen, onderhandelen daar met inkopers van verschillende rijstfabrieken. Kleine firma’s hebben een simpel tafeltje midden in de hal, grotere bedrijven hebben een heus ieniemini-kantoortje aan de zijkant.
borsa del risoInkoper Daniele van Riso Gallo laat zien hoe het werkt met tussenpersoon Giovanni, een ouwe rot in het vak die wel honderd verschillende rijstboeren vertegenwoordigt. Hij gaat ’s middags langs bij zijn boeren, ’s ochtends naar de beurs om rijstmonsters te laten zien. De inkoper doet in zijn bijzijn een kleine test, vergelijkbaar met die uit het inkoopkantoor op de fabriek, en doet een voorstel voor de prijs. De tussenpersoon zegt ja of nee, of gaat eerst maar eens even bellen met de boer.borsa del riso

Giovanni heeft twee rijstsoorten meegenomen, carnaroli en ribe en hij kan er maar niet over uit dat ik de carnaroli niet onmiddellijk herken. Eh tja, voor mijn ongeoefende oog lijken al die korrels op elkaar… Deze carnaroli is nog uit de oude voorraad, van vorig jaar. ‘Deze boer heeft te lang gewacht,’ vertelt Daniele. ‘Hij heeft zijn silo’s nu nodig voor de nieuwe oogst, maar er zit nog rijst in van vorig jaar.’ En omdat alle inkopers dat weten, betekent dat een lage prijs.borsa del riso

Een andere tussenpersoon komt langs met een monster nieuwe oogst Carnaroli. De test is veelbelovend en Daniele wil wel inkopen, maar nu is het juist de boer die niet wil. Hij wilde het alleen even laten zien, maar wacht liever tot de prijs hoger is. Aan het eind van de ochtend staat op het scherm bij de ingang wat de dagkoersen zijn. En morgen begint het weer van voor af aan, maar dan in een andere plaats.

Dit was deel 8 in de serie over risotto. Terug naar aflevering 1 (inleiding) en 2 (recept risotto met saffraan), 3 (de rijstfabriek) 4 (recept suppli), 5 ( recept ovenrisotto met asperges), 6 (bij de risottoboer) en 7 (recept groene risotto met lam). Morgen doen we nog een keer kliekjes met risotto, maar dan chic: riso al salto.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pasta alla Norma

Groene carbonara

Ravioli met aubergine

Vorig bericht: « Risotto (7): Recept groene risotto met lam
Volgend bericht: Kliekjesrecept risotto (9): Riso al salto »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN