• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 januari 2014

Café Sjiek in Maastricht

Nog één keertje Maastricht dan, om het af te leren. Er is niks sjieks aan het Maastrichtse eetcafé dat luistert naar de naam ‘Café Sjiek’. In het Maastrichts betekent het woord zoiets als ‘te gek, leuk’, hoor ik van de kersvers ontmoete tafelgenoot waar ik net bij aangeschoven ben. Die er nog ter verduidelijking aan toevoegt: ‘Je kunt het zeggen van een voetbalwedstrijd of van een vrouw’. Aha.

café SjiekNiet reserveren
De kaart wisselt elke dag, maar de classics waar iedereen voor terugkomt zijn er altijd. Zoals het ‘zoervleis’ en de bloedworst. Wel onhandig is dat je hier niet kunt reserveren, en de wachttijd kan nogal oplopen. Volgens de barman is het een bewust businessmodel: zo kunnen ze meer klanten verwerken dan wanneer ze in een bomvolle zaak lege tafeltjes vrij moeten houden voor reserveringen. De Maastrichtenaren daarentegen vinden het juist een voordeel dat je hier niet kunt reserveren. Iedereen dient aan de bar te blijven hangen tot er een plekje aan een tafel vrijkomt, waarbij je al dan niet bij wildvreemden dient aan te schuiven. Dat is allemaal onderdeel van ‘de Sjiek-belevenis’. Nu ja, er zit wel wat in. Het heeft wel iets gemoedelijks om met z’n allen rond te hangen met een glas in de hand. Er is zelfs een speciaal soort barmeubel geïnstalleerd om tegenaan te kunnen leunen, en waarop alvast wat oesters of andere hapjes neergezet kunnen worden om het wachten te veraangenamen.café Sjiek

Carnivoren
Echt een zaak voor carnivoren, ook de voorgerechten bestaan vooral uit vlees. De iets te donker gebakken wildkroketten zijn warm, troostend, zoet en toch met een licht pittige nasmaak. De bijbehorende veenbessencompote had niet gehoeven, al geeft hij wel wat fris tegenwicht. Dezelfde compote zit overigens ook bij de paté van het huis: een enorme plak fijne paté, bomvol hele hazelnoten en sappige pruimen.

Zoervleis
Daarna, hoe kan het ook anders, de bloedworst – mooi gecombineerd met appel – en dat zoervleis met frieten, mayo en appelmoes. Café SjiekDe behulpzame tafelgenoot, my new best friend, doet voor hoe je dit gerecht idealiter dient te eten: eerst wat frieten dippen in de stoofsaus en het vlees eruit prikken, vervolgens zodra er plek ontstaat in de pan de bak frieten erboven omkeren en het geheel samen oppeuzelen. Heerlijk. En puike wijnen hebben ze ook al, per fles danwel per glas. Bovendien heb ik een buitengemeen gezellige avond gehad met authentieke locals. In de zomer schijnt er een enorm groot buitenterras te verrijzen in het historische stadspark voor de deur. Dan moet ik hoognodig weer eens terug. Zelfs al schijnt de wachttijd dan helemaal fenomenaal te wezen…

Info:
Café Sjiek
Sint Pieterstraat 13, Maastricht
www.cafesjiek.nl

Dit is het achtste en voorlopig laatste deel in de serie over Lekker Maastricht. Terug naar deel 1 (Teazone) , 2 (Marres Kitchen), 3 (Sjinkerij De Bóbbel), 4 (TaarT), 5 (Bisschopsmolen), 6 (De Zwarte Madonna) en 7 (Adriaan de Smaakmaker).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

De uitslag: cover Culinaire Kalender 2011

Marokkaanse dorade

Cursus kookboek schrijven (deel 8: fotografie)

Vorig bericht: « Het Grote Pakjes & Zakjesdebat 22 januari
Volgend bericht: Chicken Tonight »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN