• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 april 2014

Oranje Koningspavlova

Wat geef je een jarige koning die alles al heeft? Daar bak je een taart voor. Niet zomaar een taart, maar een pavlova. De klassieke versie is met rood fruit, maar vanwege onze allereerste Koningsdag bakte ik een oranje exemplaar, met speciaal voor koningin Maxima een swingende toef exotisch fruit.
oranje pavlova

Pav
Het fenomeen pavlova is eindelijk doorgedrongen in Nederland. Twintig jaar geleden leerde ik hem al maken, in Frankrijk. Vandaar dat ik hardnekkig net als de Fransen altijd ‘pavlová’ zei, maar feitelijk is het een Angelsaksische uitvinding, dus het is ‘pavlóva’, met de klemtoon op de ‘o’. Deze brosse schuimtaart met room en fruit is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Een kleine eeuw geleden ging ze op tournee door Australië en Nieuw-Zeeland alwaar er prompt een dessertcreatie naar haar werd vernoemd: beeldschoon, zoet en luchtig, net als Anna. Alleen is er jammer genoeg sindsdien gedoe tussen de Aussies en Kiwis, die elkaar de uitvinding betwisten. In beide landen is de ‘pav’ dermate gemeengoed dat de meringuebodem kant en klaar in de supermarkt ligt.

pavlovaEn hee, kijk, bij ons intussen ook, zij het vooralsnog in het tijdelijke feestdagenassortiment rond Kerst dan wel Pasen.

Uit een doos: AH Excellent Ambachtelijke pavlova taartbodem
Inhoud: Suiker, scharrelei-eiwit, natuurlijk vanillearoma.
Zelf toevoegen: slagroom, fruit.

Maar kom op zeg, zo moeilijk is zelf bakken niet. De vorm heeft wel wat weg van een kroon, niet? Hem spierwit houden als een tutu, zoals eigenlijk hoort, lukt zelden, maar ach, dat lichte tintje kleurt juist wel gezellig bij dat oranje. Wel op tijd beginnen, want hij moet een tijdje in de oven en dan weer afkoelen. Maar, handig bij feestgedruis, de bereiding kan helemaal van tevoren, alleen de uiteindelijke assemblage is pas op het laatste moment.

Hellup: Pavlovaproblemen? Zie mijn Pavlova-EHBO-tips.

Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.Koken-met-karin-boeken

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vega Schotse eieren

Italiaanse ipv Mexicaanse wraps

Bloem van briochebrood

Vorig bericht: « Gratis en voor niks
Volgend bericht: De Magimix Pâtissier »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN