• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 juli 2014

Culinaire wereldreis (4): Sri Lanka

Ik hou van een bordje curry, raak nog steeds niet uitgekeken op ‘Slumdog Millionaire’, heb het oeuvre van Salman Rushdie stukgelezen, kan alle liedjes uit de Bollywoodfilm ‘Lagaan’ meezingen, zij het fonetisch, zou best bejaard willen wezen in The Best Exotic Marigold Hotel en toch ben ik nog nooit in India geweest. De allesoverheersende drukte en armoede houden me steeds tegen. Daarom leek Sri Lanka een goed idee. Een soort India voor beginners, dacht ik, en naar verluidt één groot curryfestijn. Op naar Sri Lanka dus, in deze culinaire wereldreis.markt

Nu we het er toch over hebben, het zijn natuurlijk de Engelsen die het fenomeen curry bedacht hebben; in India noch Sri Lanka bestaat er een gerecht met die naam. De meest gangbare uitleg is dat het woord afstamt van het Tamil-woord ‘kari’, een pittige zuid-Indiase saus die je eet bij rijst. Ook al bestaat er nog een complete bups andere Tamil-woorden voor allerhande sauzen, toch is om onduidelijke redenen alleen die ‘kari/curry’ blijven hangen. En dan is het nog maar een kleine stap naar ook al puur Britse uitvindingen als Chicken Tikka Masala of Chicken Korma.

Kerriepoeder, ook zoiets. Zowel in India als Sri Lanka maakt de (thuis)kok een zorgvuldige, strikt persoonlijke keuze uit specerijen als komijn, koriander, mosterdzaad, peper, fenegriek, kurkuma, kaneel en kruidnagel. Die worden eerst geroosterd en dan fijngestampt, en dat dus voor elk gerecht opnieuw. Wij efficiënte Westerlingen stopten de hele mikmak gewoon verpulverd en wel in potjes, want da’s handig voor curry. Wat een spraakverwarring al niet vermag.

Al kunnen de Srilankezen er zelf ook wat van. Mijn poging tot een gesprek met een lokale gids leverde hilarische conversaties op als:
‘Hoe oud is dit Boedhabeeld?’
‘Yes.’
Of, nieuwe poging: ‘Bent u hier geboren?’
‘Nee ik ben niet getrouwd.’treinSL

Het werd een onvergetelijke reis met als hoogtepunt de treinrit dwars door de theeplantages. De locomotief pufte en zuchtte zichzelf al slingerend omhoog, terwijl ik zittend op mijn rugzak in een deuropening genoot van al het groen met daartussen hier en daar een fleurig plukmevrouwtje.
En inderdaad, een maand lang at ik ’s ochtends, ‘s middags en ’s avonds allerlei soorten curry’s, met als grote favoriet de alomtegenwoordige dal (rodelinzencurry). Morgen mijn recept.dal curry

Dit is deel 4 van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes) en aflevering 3 (Peru met papas rellenas).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Culinaire wereldreis (1): Frankrijk

Kookboek 100 x curry

Curry zonder kip

Vorig bericht: « Twist ’n Sparkle bubbelfles
Volgend bericht: Wereldgerecht Sri Lanka: Dal curry »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN