• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 augustus 2014

Wereldgerecht Australië: Banana bread

Dat banana bread waar ze in Australië (zie gisteren) zo dol op zijn is een soort cakeachtig brood (of broodachtige cake) op basis van, inderdaad, banaan. Angelsaksische thuisbakkers zijn altijd in de weer met dingen als baking soda, golden syrup en druppels vanille-extract. Ook in het gemiddelde banana bread. Maar ingrediënten die in ons land lastig te krijgen zijn, probeer ik als even kan te vermijden. Nu bakken wij hier al eeuwen zonder, dus zo onmisbaar zijn ze kennelijk ook weer niet. Na enig experimenteren kwam ik uit op dit heerlijk smeuïge banana bread. Lusten ze down under vast ook.banana bread Nodig voor 8 personen:
4 (over)rijpe bananen
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g boter (op kamertemperatuur)
150 g donkerbruine basterdsuiker
1 vanillestokje
1 sinaasappel (alleen rasp)
3 grote eieren (op kamertemperatuur)
1 volle theel bakpoeder
1 theel kaneel
1 snufje zout
wat extra bloem en meel voor de vorm

Stap 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

Stap 2. Doe boter en basterdsuiker in een kom. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het zwarte merg eruit, doe ook in de kom.

Stap 3. Klop alles met de mixer licht en romig. Als u een sta-mixer heeft is het helemaal ideaal, mix rustig vijf minuten.

Stap 4. Vet intussen alvast een cakeblik (± 25×12 cm) in met boter en bepoeder met wat meel.

Stap 5. Klop de eieren los in een kommetje en giet al mixend geleidelijk bij de boter. Mocht het gaan schiften, geen paniek, voeg dan alvast een of twee lepels zelfrijzend bakmeel toe.

Stap 6. Zeef zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout en kaneel samen boven de kom.

Stap 7. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn.

Stap 8. Pureer de bananen met de staafmixer (of prak met een vork) in een aparte kom en voeg ook toe aan het beslag. Stap 9. Mix alles kort maar grondig door elkaar.

Stap 10. Giet het mengsel in de cakevorm en zet iets onder het midden van de oven op een rooster. Bak ± 60-70 minuten. Prik met een satéprikker in het midden van de cake: als die er droog uitkomt, is hij klaar. Nog nat? Dan iets langer in de oven laten.

Stap 11. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, haal er dan uit en laat op een rooster helemaal afkoelen.banana bread Serveren: Snij in plakken, eet gewoon zo of besmeer met roomboter. Blijft goed luchtdicht verpakt een dag of 4 heerlijk, daarna droogt hij onherroepelijk uit.

TIPS:
• Kwast de cakevorm in met boter. Leg een op maak geknipt stukje bakpapier op de bodem. Smeer opnieuw in met boter. Bepoeder de wanden met wat meel of bloem. Zo komt het bananenbrood straks extra makkelijk uit de vorm.
• Mijn favoriet: 100 g rozijnen erdoor. Droge exemplaren eerst een half uurtje laten wellen in heet water. Of rum, dat kan ook. Wel vervolgens even omschudden met wat bakmeel, anders zakken ze straks allemaal naar de bodem.
• Geen rijpe bananen? Leg ze even in de magnetron tot ze zwarte plekken krijgen en laat afkoelen.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Dit is het 7e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes), aflevering 3 (Peru met papas rellenas), aflevering 4 (Sri Lanka met dal curry), aflevering 5 (Suriname met pindasoep) en aflevering 6 (Turkije met adana yogurtlu). Volgende week weer een nieuwe aflevering, dan gaan we naar Thailand.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Rosbief met rode biet

Japanse aubergines

Barbecuerecept Uruguay

Vorig bericht: « Culinaire wereldreis (7): Australië
Volgend bericht: Snijplank van Stadshout Kennemerland »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN