• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 mei 2017

Crispy kip

Weet u nog dat ik laatst de Trouwlezer zo roemde om z’n (m/v) aardigheid? Gezien alle lieve, attente en opbeurende reacties die ik steevast van u ontvang? Prompt werd ik per mail beticht van ‘onbekommerd vleesgebruik’. Daar sta je dan, met je goeie gedrag.

Ik doe in deze rubriek mijn best om u een gevarieerd aanbod voor te schotelen. Vis, vlees en vegetarisch, hartig en zoet, voor-, hoofd- en nagerecht, plus af en toe een taartje. Wat de afdeling ‘hartig’ betreft is het een complicerende factor dat pakjes-en zakjesfabrikanten – de leveranciers van mijn inspiratiemateriaal – steevast uitgaan van kipfilet. Daar probeer ik een mouw aan te passen door vegetarische varianten te verzinnen (zoals laatst de nep-bobotie) of er op z’n minst vleesvervangtips bij te geven. Maar laten we wel wezen: dit is een omnivore kookrubriek. Ik kan het niet iedereen altijd elke week naar de zin maken. Dus of u het nu leuk vindt of niet, vlees komt hier regelmatig aan de orde.

Vleesvermijders mogen nu doorbladeren, want vandaag doen we zowaar iets met kipfilet. Op verzoek van een lezeres die me attendeerde op een innovatie van Iglo: crispy chicken. Volgens mij heb ik daar jaren geleden al over geschreven, maar het blijkt te gaan om een nieuwe smaakvariant: tomaat en basilicum.

Uit een diepvriespakje: Iglo crispy chicken tomaat basilicum
Kip 42% (kipfilet 98%, kippenhuid 2%), water, bloem (tarwe, maïs, rijst), broodkruimel (tarwemeel, gist, dextrose, zout), raapzaadolie, zetmeel, tomatenstukjes 2%, tomatenpuree 2%, ui, zout, kaas 0,4%, extra virgin olijfolie, eiwit, knoflook, basilicum 0,2%, suiker, groentebouillon (dextrose, zout, wortel, aardappelzetmeel, ui, prei, sjalot, tomaat, paprika), specerijen (paprika, zwarte peper), oregano.

Trouwe lezers weten dat ik te pas en te onpas adviseer om kipfilet te vervangen door kippendijen, die in gestoofde vorm (denk: kip-kerrie, kip-cashew, nasi goreng) veel sappiger blijven dan die tot gortdroogheid geneigde borstjes. Maar vandaag maak ik graag een uitzondering, voor dit recept kunt u het beste kipfilet nemen. In de oven blijft kip sowieso sappiger en ach, in een knapperig jasje wordt alles vanzelf lekker, nietwaar? Het lijkt mij vanzelfsprekend dat u in de winkel kiest voor blije kip, dan helpen we met z’n allen vanzelf de plofkip de wereld uit, maar dat ga ik er niet elke keer bijzeggen. U bent oud en wijs genoeg.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

4 enkele kipfilets
100 g zongedroogde tomaten (op olie)
1 bosje basilicum
30 g pijnboompitten
1 dikke knoflookteen
1 bolletje mozzarella
40 g versgemalen parmezaan
± 2 handjes panko
1 ei
scheutje olijfolie
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
± 50 ml olijfolie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Doe de zontomaten, basilicum (zonder taaie steeltjes), pijnboompitten, knoflookteen, zout, peper en wat chilivlokken in de keukenmachine of het bakje dat hoort bij de staafmixer en maal tot grove pulp. Voeg zo veel olijfolie toe tot het een smeuïge, maar nog smeerbare massa is. Snij een inkeping in de kipfilets zodat u ze open kunt klappen. Besmeer elk met 2 lepel tomaten-basilicummengsel. Snij de mozzarella in halve plakjes en leg erop. Klap de kippen weer dicht en hou indien nodig bij elkaar met wat cocktailprikkers. Klop het ei los in een diep bord. Meng in een tweede bord panko en parmezaan. Wentel de kipflapjes eerst door het ei en dan grondig door de panko. Duw goed aan. Leg in een licht ingevette braadslee. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Besprenkel met een fliebeltje olijfolie en bak in ± 25 minuten gaar in de oven.

TIPS:
• Panko (Japans broodkruim, nu ook in de supermarkt) geeft echt een veel krokanter effect dan welk gewoon paneermeel ook. Of maal anders zelf oudbakken brood.
• Geen zin in geklieder? Omwikkel de kip met 2 plakjes pancetta. Wordt ook mooi knapperig in de oven.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Warme geitenkaas met bramen

Romige aspergesoep

Zweedse balletjes in roomsaus

Vorig bericht: « Buitenlandse pakjes & zakjes
Volgend bericht: Beej Benders »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN