• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 november 2017

Kliekjesrecept: bietensalade met linzen

‘Hoe bedenk jij nou recepten?’ is een vaak gestelde vraag. Meestal ontstaan die toevallig, door te kijken wat ik nog heb en dat bij elkaar te voegen. Het niks-weggooien-en-zo-min-mogelijk-boodschappen-hoeven-doen-principe dat ik trouwens heel overzichtelijk uit de doeken heb gedaan in mijn nieuwste kookboek Slim zónder pakjes & zakjes, maar ik ben helemaal niet te beroerd om dat hier met terugkerende regelmaat nog eens extra toe te lichten aan de hand van bijvoorbeeld dit praktijkvoorbeeld van een paar dagen geleden: Kliekjessalade met linzen, biet en yoghurt-tahinsaus.

Tip 1: Je kunt niet alles zomaar bij elkaar mieteren. Stamppot met boerenkool én olijven én kruidenkaas én sardientjes uit blik is geen goed idee. Waarom niet? Ik zou zeggen: proef het eens. Hoe weet je dan wat wél bij elkaar past? Dat is een kwestie van uitproberen en blijven proeven. Het is niet anders.

Tip 2: Begin met kijken wat je in huis heb, wat er het dringendst op moet en ga van daaruit verder denken en rondkijken.

Voorbeeld: ik had nog een handje sperziebonen (ongekookt) en 2 bietjes (gaar, twee dagen ervoor geroosterd in de oven). Dus fluks de sperziebonen even koken in wat water en de bietjes in kleine blokjes snijden. De bietjes waren trouwens niet rood, maar het waren een gele en een roze-witte chioggia. Maar met rode kan het natuurlijk net zo goed. In de keukenkast stond nog een blik linzen (Tip 3: zorg dat je altijd, altijd, altijd bonen in huis hebt), die heb ik even in een zeef omgespoeld onder de kraan. Dan in een schaal met de afgegoten, uitgelekte, nog warme sperziebonen erdoor plus de bietjes (Tip 4: als je bietjes gaat gebruiken die al gaar zijn, haal ze dan liefst op tijd uit de koelkast, op kamertemperatuur zijn ze veel smakelijker dan ijskoud). Meteen ook wat lekkere olijfolie  erdoor (Tip 5: je mag best een gewone fles olijfolie hebben voor bakken en braden, als je jezelf ook maar een heel erg lekkere extra vergine-fles gunt als smaakmaker voor salades en bijvoorbeeld sliertjes over de soep . Echt, daar knappen allerhande brave gerechten allemachtig van op!), plus een kneep vers citroensap (Tip 6: altijd citroenen en/of limoenen in huis hebben. Nee, zo’n plastic flesje is géén alternatief, dat smaakt niet naar citrus maar naar conserveermiddel, zó jammer), zout en peper erdoor. Wat peterselie heb ik ook altijd nog wel rondslingeren, maar basilicum, bieslook of koriander kan ook. En dan lekker husselen.

Tenslotte heb ik nog even een sausje gehupst wat ik net geleerd had van Nigella (Tip 7: laat je altijd en overal door iedereen en alles inspireren): wat flinke lepels dikke Turkse yoghurt mengen met een lepel tahin (sesampasta), wat citroensap, een uitgeperste knoflookteen en zout en peper. En dat dan in een vuurvaste kom op een pan met een laagje kokend water zetten en hooguit een minuutje even kloppen met een garde tot het a) minder koud en b) mooi luchtig en volumineus is.

Ten slotte deponeer je de hele boel op borden, strooit er nog wat peterselie over en meteen in één Nigella-moeite door ook wat pul biber, die knalrode friszurige chilivlokken waar ze sinds haar nieuwste boek gek op is. En ik dus ook.

Voilà, daar is je herfstige maaltijdsalade! Vooruit, nog een keer een close-up voor wie z’n lenzen niet in heeft. Daar word je toch vrolijk en eetlustig van? En dus gewoon op basis van spulletjes die je nog had rondslingeren. Dat, lieve mensen, dat is de ware magie van koken. En iedereen kan het!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Asperges van Ottolenghi

Vega kijkje achter de schermen 1

Rösti met wortel, pastinaak en aardappel

Vorig bericht: « The Angry Chef
Volgend bericht: Het Zeeuwse Mosselkookboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN