• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 januari 2018

Basisvoorraad kruiden

Een veelgestelde vraag van mensen die van de pakjes en zakjes afwillen is wat ze dan beslist in hun kruidenrekje moeten hebben. Bestaan ze trouwens nog, kruidenrekjes? Zo’n leuk houten knutselgeval tegen de keukenmuur, pal in het zonlicht, met daarin tien of twintig glazen potjes vol tot stof vergane peterselie en bieslook. Op marktplaats vind je ze nog volop. Een leuk jeugdsentimenten-relikwie, maar niet de ideale manier om je specerijen te bewaren. Want licht is funest voor aroma en smaak, net als jarenlang bewaren. Om die reden is het ook geen goed idee om bij de groothandel van die kilobussen poeder te kopen, ‘zo handig want daar kun je jaaaren mee vooruit’. De meeste specerijen smaken na verloop van tijd uitsluitend nog naar muf stof. Doodzonde. Dus: koop kleine hoeveelheden specerijen, en bewaar ze goed afgesloten in potjes of blikjes of doosjes in een dichte keukenkast of –lade.

Goed. En nu concreet. Wat moet je in huis hebben?

Specerijen: komijn, koriander, paprikapoeder (liefst gerookt: pimentón), kerrie, oregano (het enige groene kruid dat in gedroogde versie beter werkt dan vers), cayennepeper en/of chilivlokken (voor instant pit), een bolletje nootmuskaat (altijd vers raspen! wereld van verschil), zwarte peper uit de molen, gewoon keukenzout voor het algemeen en lekker knisperzout (fleur de sel of maldon) voor een last minute smaakaccent. Laurierblad is ook fijn in stoofpotten en soepen. Gedroogd is prima, maar vers in de vriezer is nog veel lekkerder. Ga op zoek naar iemand met een laurierstruik in de tuin: ze groeien als kool en met één enkele tak kom je al prima de winter door. Blaadjes loshalen en in een diepvriesdoosje bewaren.

Gedroogde peterselie en bieslook zijn zinloos. Echt. Die smaken naar niks, en zeker niet naar peterselie of bieslook. Dat soort tuinkruiden hebben alleen nut in verse toestand. Sterker nog: dan zijn het enorme smaakmakers die je pakjesloze gerechten echt een meerwaarde geven. Het goede nieuws: kruiden zijn prima zelf te kweken in een pot en anders zijn ze in pot of bundeltjes te koop bij elke groenteboer (heerlijk grote bossen) of supermarkt (ieniemienituiltjes in veel plastic). En vergeet ook koriander, tijm en rozemarijn niet. Die laatste twee houden het doorgaans ook in de winter prima vol op het balkon. Zachtere kruidensoorten (peterselie, bieslook, koriander, dille) sterven af in het najaar, maar komen als het meezit in het voorjaar gewoon weer op. En bij gebrek aan groene vingers koop je gewoon weer een nieuwe plant. Nog een doe-het-zelftip: lavas (maggikruid). Wordt een enorme struik in de volle grond, maar doet het ook goed in (flinke) pot. Valt heel uitstekend in te vriezen en maakt een wereld van verschil in soepen. En niet te vergeten basilicum. Zelfs van een halfkaal mottig supermarktplantje kun je nog best even fluks wat pesto maken.

Voor verfijnde smaakaccenten adviseer ik ook deze specerijen: venkelzaad, karwijzaad (alias kummel) en kardemompeulen (ook lekker in gebak).

Nu we toch bezig zijn. Eveneens handig om altijd paraat te hebben: Verse citroen en/of limoen (voor zowel rasp als sap). Die flesjes sap in plastic flesjes smaken meer naar conserveermiddel dan naar citrus. En dat terwijl een kneepje sap een enorme (zoutloze) smaakoppepper is.

Volstrekt onmisbaar: olijfolie natuurlijk. Twee soorten: een gewone voor bakken en braden, en een hele lekkere voor de rest (salades, sliertje over de soep, et cetera). Plus mosterd. Ik zweer bij Dijon, die heeft enorm veel smaak, dus een lepeltje in dressing of aardappelpuree heeft al meteen effect.

Altijd handig: (gekonfijte/verse) gember en sambal (pit uit een potje als je geen verse pepers paraat hebt).

En last but not least: ui, sjalot en knoflook. Dé (goedkope) smaakbasis van zo’n beetje alle mogelijke gerechten. De antipakjeskoker begint gewoon altijd met het zachtjes fruiten van een ui. Dan komt het allemaal goed.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kerriepoeder

Kruidenzout

Specerijenmix van The Man With The Pan

Vorig bericht: « Knolrapensoep
Volgend bericht: 365: tussenstand »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN