• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 april 2018

Gerookte makreel

Joke Boon is de meest kleurrijke culicollega die ik ken. Haar gerechten zijn altijd een lust voor het oog. Niet geheel toevallig, want Joke verloor op haar vierde haar reukvermogen nadat haar amandelen eruit waren gehaald en ze meteen daarna een fikse verkoudheid kreeg. Wie niet kan ruiken, kan ook moeilijk proeven. “Daarom is kleur altijd al belangrijk geweest in mijn kookstijl,” vertelt ze aan de keukentafel waar ze een knalgroene soep, makreel in rode saus en een geel taartje met paarse bramen serveert.

“Het oog bepaalt namelijk of een gerecht je aanspreekt. Natuurlijk gaat het ook om textuur, zoals het contrast tussen knapperig en smeuïg bijvoorbeeld. En ik werk ook graag met gember, peper of mosterd, die geven een aangename prikkeling. Maar dat alles merk je pas als je het in je mond steekt. Kleur komt altijd als eerste.” Ze schreef al eerder een standaardwerk over de boon, haar andere grote liefde, maar haar nieuwste kookboek heet Koken met Kleur! en gaat helemaal over rood, oranje, geel, groen, paars, goud, roze, bruin, wit en zwart eten.

Let wel: het gaat om meer dan alleen visuele gezelligheid. Koken met zo veel mogelijk verschillende kleuren ingrediënten is dé manier om gevarieerd en gezond te eten. Wie let op kleur, eet bovendien automatisch meer groente en fruit, dat zijn immers kleurenleveranciers bij uitstek. Wanneer je die aanvult met peulvruchten en wat vis of vlees, krijg je vanzelf alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Kijk, zo wordt gezond eten wel heel makkelijk.

Geïnspireerd door Joke besloot ik om in de krant een regenboogserie te doen. Dus de komende weken volop kleur op uw bord. Voor de eerste aflevering, rood, wist ik van Joke het recept van die heerlijke makreel in rode saus los te peuteren. De pittigheid komt van Spaanse peper en gember, maar die worden door een licht zoete toets mooi in bedwang gehouden. En gerookte makreel maakt er helemaal een feestje van. Volgende week gaan we door met oranje.

Gerookte makreel
(met RODE pikante saus)

Nodig voor 4 personen:
2 gerookte makrelen (of filets)
1 pakje tomato frito (Heinz)
6 tomaten
1 ui
2 rode Spaanse pepers
5 eetl zoetzure zilveruitjes (pot)
2 theel gemberpoeder
2 theel korianderpoeder
2 theel komijnpoeder
2 eetl ketjap manis
1 eetl gembersiroop
paar takjes verse koriander
plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Snipper de ui en fruit 3 minuten. Hak de rode peper fijn (inclusief zaadjes) en snij de tomaten in stukjes. Doe alles bij de ui en bak al omscheppend op laag vuur 5-8 minuten, tot de tomaat zacht is. Roer de tomato frito, zilveruitjes, gember, koriander, komijn, ketjap en gembersiroop erdoor. Laat onder een deksel 15 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder intussen vel en graatjes van de makreel en breek in stukken. Proef de saus op zout en peper, voeg eventueel een scheutje water toe als hij te dik is. Schep voorzichtig de makreel erdoor en warm 3 minuten mee. Serveer met gehakte verse koriander erover gestrooid. Lekker met rijst.

TIPS:
• Makreel schoonmaken is even een peuterklusje, doe het vooral met de hand, zo voelt u alle graatjes. En anders koopt u filets bij de visboer. Overigens is bij de meeste visboeren (koud) gerookte makreel tegenwoordig gestoomde (warm gerookte) makreel. Maakt niet uit, het kan met allebei.
• Wie het minder pittig wil, verwijdert de zaadjes van de rode pepers. Toch te heet uitgevallen? Corrigeer met extra gembersiroop en/of ketjap.
• Prima vooraf klaar te maken en weer op te warmen.

Boekinfo:
Joke Boon, Koken met kleur!, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046823590, € 24,99 (foto: Simone van den Berg)

Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Blauw – blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Ik haat koken

Driebonensalade met oosterse dressing

Tarte tatin van witlof

Vorig bericht: « Spaanse culisouvenirs
Volgend bericht: Bananenboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN