• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 mei 2018

Groene radijssoep

Het kwartje begint eindelijk te vallen. We gooien met z’n allen absurd veel eten weg. Wereldwijd gaat het om een derde van al het geproduceerde voedsel. Alleen al in Nederland schijnen we ergens tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten ongebruikt af te danken. In industrie, horeca, detailhandel, maar ook gewoon bij de mensen thuis. De gemiddelde consument kiepert namelijk 40 kilo per jaar aan eetbare spullen in de eigen vuilnisbak. Dat zijn huiveringwekkende getallen. Maar zoals ik al zei: er gloort hoop aan de horizon. Het regent initiatieven om er iets tegen te doen. En nu niet miepen over ‘druppels’ en ‘gloeiende platen’, denk liever in de richting van ‘alle beetjes helpen’. Is het woord ‘duurzaamheid’ al gevallen? Bij deze.
Bij ons thuis gooien we heus ook wel eens wat weg, maar zo min mogelijk. Dat komt vooral, zeg ik er eerlijk bij, omdat ik uit hoofde van mijn beroep gallisch word van alsmaar weer boodschappen doen, dus als ik dat kan vermijden, zal ik het niet laten. Ik knutsel liever maaltijden in elkaar met dingetjes en beetjes die ik nog heb rondslingeren dan dat ik weer de deur uit hoef. Ik blij, de planeet blij.

Wat ik bijvoorbeeld nooit heb begrepen, is dat mensen radijsblad standaard weggooien. Die prachtige groene blaadjes, rücksichtlos in de kliko. Waarom nou toch? Bij mij gaan ze samen met die wit-rode bolletjes door de sla, voor extra pit. Dan moet u wel kakelverse bosjes radijs kopen en ze liefst dezelfde dag nog opeten. Maar laatst had ik de bolletjes gebruikt om in te maken op z’n Japans, en zat ik met dat groene spul. Dat gooide ik toen maar door de soep. Dat bleek een goed idee, want het resultaat was een fraai knalgroen soepje. Komt dat even goed uit dat ik in mijn kleurrijke regenboogserie intussen bij ‘groen’ ben aanbeland. Tevens leuk als quizvraag aan tafel, want wedden dat niemand raadt dat het om radijzen gaat? Tenzij u het verklapt door voor de gezelligheid wat plakjes radijs bovenop de soep te deponeren natuurlijk.

Knalgroen soepje (van radijsblad)

Nodig voor 4-6 porties:
blad en steeltjes van 2 bosjes radijzen
250 g kruimige aardappels
150 g pastinaak
1 grote ui
1 knoflookteen
1 liter groentebouillon
1 volle theel komijnpoeder
snuf chilivlokken (molentje)
klontje boter
zout & peper uit de molen

Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes in een klontje boter in een soeppan met dikke bodem. Schil intussen de aardappels en pastinaak en snij in kleine blokjes. Doe in de pan en fruit even mee. Was het radijsblad grondig (het kan zanderig zijn) en laat uitlekken. Giet de (liefst hete) groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten onder een deksel sudderen tot de groente beetgaar is. Roer dan hand voor hand het radijsblad erdoor – het slinkt razendsnel – en laat nog even 5 minuten sudderen. Pureer in de blender en proef op zout en peper.
Let op: goed blenderen tot ook de steeltjes goed fijn zijn. Voor wie alleen een staafmixer heeft: kook dan niet te veel steeltjes mee, maar vooral blaadjes, anders blijft het te vezelig. Of gebruik een ouderwetse roerzeef, die tackelt alles probleemloos.

TIPS:
• Voor een salade zou ik altijd kakelvers frisgroene blaadjes nemen, in de soep kunnen ze ook als ze al een beetje aan het verflensen zijn. Daar zie je straks niks meer van.
• Aardappel en pastinaak zorgen voor binding en een licht zoet accent. Zonder kan ook, dan heeft u knalgroene drinksoep. Weer eens wat anders dan cup-a-soup.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Blauw – Blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Omgekeerde rabarbercake

Zelfgemaakte Viennetta

Linzenstoof met paprika

Vorig bericht: « 3x culisouvenir Brussel
Volgend bericht: Kookboek Mangiamo! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN