• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 juli 2018

Broccoli-kaasschotel

U kent dat wel, alles in huis om te koken, slechts één ding ontbreekt, in mijn geval filodeeg. Pas de vierde supermarkt had het paraat in de vriezer. Toevallig had de man voor mij in de rij voor de kassa ook maar één product op de band liggen: een zakje Maggi dagschotel broccoli-kaas.

 

Uit een zakje: Maggi Dagschotel broccolikaas
kaas 27,3%, tarwebloem, aardappelzetmeel, gejodeerd zout, gistextract, aroma’s, weipoeder, kruiden en specerijen (peterselie, kurkuma, knoflook), uien, zonnebloemolie.
Zelf toevoegen: 300 g rundergehakt, 400 g broccoli, 2 tomaten, 1 kleine ui, 100 ml kookroom (light).

Kijk, dat vind ik nou grappig. Zou hij niet doorhebben dat je de rest er nog bij moet kopen? Of waren de broccoli, gehakt, tomaten, ui en room al in huis, maar was hij bang dat zonder zo’n zakje van 93 eurocent de hele boel toch in het honderd zou lopen? Discreet nam ik een foto van het eenzame zakje voor op facebook, maar de humor bleek niet algemeen gedeeld. ‘Niet iedereen kan zo goed koken als jij’ en ‘Wees blij dat hij geen bak bami kocht’ waren nog de vriendelijkste reacties. Maar dit zakje bewijst nu juist zo mooi de overbodigheid. Als je broccoli kunt koken, kun je de rest ook. Dat van die bami is helemaal interessant, want wat is gezond? Pakjesmakers promoten graag hun producten als ‘lekker gezond zelf thuis koken’, maar wat voegt zo’n zakje met vooral zout, vulmiddel en smaakversterker nu eigenlijk toe?

Toevallig was ik twee dagen later moderator op een gezondheidscongres van Foodlog over de problematiek van te veel zout in ons eten, en hoe we dat moeten gaan oplossen. Een van de deelnemers was Maggi, wiens oprichter Julius Maggi eind negentiende eeuw vooral het nobele streven had om ondervoeding te lijf gaan. Ook het moderne bedrijf wil nog steeds helpen om de wereld gezonder te maken, vertelde hoofd marketing-communicatie Valerie van Schaick, ‘We gaan voor goed!’ Hoe? Door te minderen met zout, door de portiegroottes te verkleinen en door meer groente aan te bevelen, die je er overigens nog altijd zelf bij moet kopen. Al had het stichtelijke nieuws het pakje broccoli-kaas kennelijk nog niet bereikt: moest er voorheen 500 gram broccoli bij, dat is nu 400 gram, voor onverminderd 3-4 personen. Speciaal voor die onbekende meneer hierbij mijn doe-het-zelfversie.

RECEPT Broccoli-kaasschotel met gehakt

Nodig voor 4 personen:
300 g rundergehakt
400 g broccoli
3 rijpe tomaten
125 ml crème fraîche
50 g (garneer)amandelen
50 g geraspte parmezaan
1 ui
1 knoflookteen
1 eetl Dijonmosterd
1 eetl maïzena
wat olie om te bakken
zout & peper uit de molen

Rooster de amandelen met een drupje olie goudbruin in een hapjespan. Hou apart. Snij de broccoli in roosjes, schil de steel en snij in stukjes (nee, die gooien we niet weg, zoals bij Maggi) en kook ze in ± 4-5 minuten beetgaar in een pan met kokend water en zout. Giet af en vang het kookvocht op. Meet 250 ml af en vul indien nodig aan met water. Snij de tomaten in kleine stukjes.
Snipper de ui, hak de knoflook fijn en fruit ze samen glazig in wat olie in diezelfde hapjespan. Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur bruin en rul. Roer de maïzena erdoor. Giet het broccoliwater erbij en laat even pruttelen. Voeg crème fraîche, kaas, mosterd, zout en peper toe en laat alles al roerend smelten. Voeg de tomaat en broccoli toe en laat 5 minuten onder een deksel meewarmen. Bestrooi met de amandelen.

TIPS:
• Lekker met rijst, pasta of aardappel(puree).
• Die nootjes zitten niet in het recept van Maggi, maar zijn een toevoeging van mezelf. Geven lekker een knapperig accent.
• Helaas, dit recept valt niet in te vriezen, dan wordt het een smakeloos, blubberig geheel. Ja, dat heb ik uitgeprobeerd.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Coquilles met paprikaolie

Chili sin carne

Pastinaaksoep (zonder maaltijdbox)

Vorig bericht: « Mislukt karamelijs
Volgend bericht: Smulbalkon »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN