• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 augustus 2018

Karamelijs (gelukt!)

Vlak voor de zomervakantie blooperde ik wat af met hilarisch tevergeefse pogingen om karamelijs te maken. Maar zo gemakkelijk laat ik mij natuurlijk niet kennen, ha!, en het is met gepaste vreugde dat ik kan meedelen dat het intussen gelukt is. En hoe! Tadaaaa: karamelijs met gekarameliseerde hazelnoten. Die geven een fijn knapperig accent en maken het ijs nog onweerstaanbaarderder dan het van zichzelf al is.

De karamel maak ik via de luieblikjesmethode (dulce de leche) en eenieder die dat ‘geen echte karamel’ vindt, mag nu iets voor zichzelf gaan doen. Dan ga ik de rest even uitleggen hoe je dit verrukkelijke ijs maakt.

Neem een half blikje (150 g) dulce de leche (recept hier), liefst met een snuf zout erdoor. Doe dat in een pan met 250 ml volle melk en breng al roerend met een garde aan de kook terwijl de bruine karamelklont oplost, zodat je hete beige melk krijgt. Klop in een kom 2 eidooiers goed los (dat kan met diezelfde garde) en giet al kloppend in een straal de hete beige melk bij de dooiers. Dan alles terug in de pan en op laag vuur al roerend in 5 minuten iets laten binden. Dik worden hoeft niet, het is genoeg als je met je vinger een zichtbare streep kunt trekken aan de achterkant van een in het mengsel gedoopte lepel. Giet over in een kom, laat afkoelen (zet nooit iets loeiheets in je koelkast, daar raakt het ding van slag van) en laat dan afgedekt een paar uur in de koelkast goed ijskoud worden. Doe intussen 40 g gehakte hazelnoten in een koekenpan met 1 volle eetl poedersuiker en laat al omscheppend bakken. Je denkt dat er niks gebeurt, maar wacht maar, de witte stoffige berg vanzelf op en eindigt als een lichtbruin laagje om de noten. Laat ze afkoelen en knapperig worden op een bord (nooit op keukenpapier, daar krijg je het nooit meer vanaf gepeuterd!). Draai het ijsmengsel tot ijs in een ijsmachine, voeg vlak voor het einde de nootjes toe. Of bewaar wat voor de garnering.

Zie ook:
• Zelf ijs maken
• Magimix ijsmachinetest
• Aardbeiensorbetijs
• Chocoladeijs
• Kiwi-ijs met kokos
• Mislukt karamelijs

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Yoghurtparfait met honing

Vanilleijs

Dulce de leche karamel

Vorig bericht: « Taartententoonstelling
Volgend bericht: 10x reistips West-Zweden »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN