• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 januari 2019

Aubergine-linzenstoof voor 1

Af en toe krijg ik de vraag of ik niet eens een eenpersoonsrecept kan doen. Tuurlijk kan dat. Dit recept had ik aanvankelijk bedacht als eenpersoonskerstmaaltje, voor iedereen die geen sowieso geen behoefte heeft aan poespas of liflafjes. Maar dit hartverwarmende staaltje comfort food is de hele winter lekker, tijdens álle donkere dagen.

Bovendien zit het gezellig in een kommetje. Natuurlijk kan een bord ook, maar eten uit een kom smaakt anders. Misschien wel omdat je letterlijk de warmte voelt, met je handen eromheen gevouwen. Of omdat het vanzelf ontspannend werkt, eten met een vork, of voor mijn part een lepel. Lekker ongedwongen, desnoods op de bank met een fijne serie voor de boeg, kan jou het bommen. Kaarsjes aan en moet je eens opletten hoe gezellig het wordt.

Voor wie nu verontrust informeert of bowls niet heel erg hip zijn, die kan ik geruststellen: dit is een ouderwets onfotogenieke portie troostrijk bruin spul, maar het hoeft gelukkig dan ook niet op instagram. Want 1) stoofpotjes horen bruin en 2) bruin eten smaakt nu eenmaal het allerlekkerst. Weten we dankzij kookdiva Nigella Lawson, groot pleitbezorgster van brown food, en die heeft er verstand van.

Laat je overigens niet misleiden door de term stoofpotje. Dit gerecht hoeft niet uren te sudderen, integendeel, het is juist vrij snel gepiept. En mocht je onverwacht toch ineens visite aan de haak hebben geslagen, dan kun je de ingrediënten prima verdubbelen.

Zelf maken?
Solorecept Aubergine-linzenstoof met balletjes

Nodig voor 1 (!) persoon:
1 venkelworst (of ander lekker gekruid vers worstje van de slager)
1 kleine aubergine (200-250 g)
1 klein blikje linzen (à 130 g, bijv. Bonduelle)
100 ml slagroom
1 eetl tomatenpuree
½ theel gerookt paprikapoeder (zoet/mild)
paar takjes verse peterselie
kneep citroensap
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen

Snij de aubergine in dobbelsteentjes. Spoel de linzen af in een zeef. Hak de peterselie fijn. Haal het vel los van de worst, draai kleine balletjes van het worstenvlees. Verhit wat olie in een (kleine) hapjespan, liefst met anti-aanbaklaag. Bak de balletjes op hoog vuur rondom in 1-2 minuten bruin, haal uit de pan en bewaar op een bord. Doe nu de aubergineblokjes in dezelfde pan en bak op iets gematigder vuur al omscheppend tot ze zacht beginnen te worden (± 6 minuten). Weersta de neiging om een plens olie toe te voegen tegen het plakken, de blokjes komen vanzelf los van de pan. Voeg paprikapoeder en tomatenpuree toe, bak al omscheppend 1 minuut mee. Roer de slagroom erdoor. Doe de balletjes (inclusief bakvocht) er weer bij, plus de uitgelekte linzen en bijna alle peterselie. Voeg zout en peper en een kneep citroensap toe. Laat met deksel op de pan 10 minuten rustig sudderen tot alles goed warm is en de balletjes gaar zijn. Schep over in je mooiste kom en bestrooi met het achtergehouden groen.

TIP:
Hou je echt niet van bruin? Dit recept werkt ook prima met bijvoorbeeld blokjes zoete aardappel en een blikje witte bonen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat zojuist verscheen in nieuwe cover.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ovenpasta ham-kaas

Bloemkool Beyrouth

Quiche met spinazie en blauwe kaas

Vorig bericht: « Bloemkool Mac & Cheese
Volgend bericht: Kliekjessalade met tahin »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN