• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 maart 2019

Boerenkoolsoep

Een afbeelding van twee goed gevulde witte soepkommen met twee roodgeruite papieren servetjes op een dienblad. Met deze receptkaart van Albert Heijn is het tien jaar geleden allemaal begonnen, mijn strijd tegen de pakjes en zakjes. U weet wel, die handige inspiratievelletjes bij de groenteafdeling van de supermarkt, als u vol goede moed en gezonde voornemens de avondmaaltijd of zelfs het complete weekmenu gaat tackelen.

Benodigde ingrediënten voor deze receptkaartmaaltijdkippensoep: een zak voorgesneden wokgroenten, een schaaltje kipfilet, een zakje poedermix voor kip-kerrie, een pot kippenbouillon, een pak rijst en een blikje linzen. Recept: doe alles in een pan met 3 potten water, laat een kwartier koken, pureer en serveer in soepkommen. Nee, ik verzin dit niet. Ik vond het een nou-breekt-mijn-klompmoment. Waar o waar moet het naartoe met de mensheid als we dit gaan beschouwen als koken? Als een recept? Maar het was voor mij wél mooi het begin van intussen vele honderden zelfverzonnen antipakjesrecepten, zowel hier in de krant als in kookboekvorm.

Verspakketten
De receptkaarten zijn er nog steeds, maar tegenwoordig grossiert de grootgrutter in allerlei verspakketten en pureersoepen waar alle verse ingrediënten inclusief instructies en een bouillonblokje al bij elkaar zitten. Duur maar handig, en een hele verbetering ten opzichte van zakjes poedermix met flinters gedroogde groente of die veel te zoute blikken vol zompige vermicelli.

Allerhande
Grappig genoeg maakt de laatste Allerhande – een soepspecial – er nu reclame voor in de vorm van recepten. Neem het recept van Verse tomatensoep. Nodig: ‘1 verspakket tomatensoep’. Recept: ‘Bereid de soep volgens de aanwijzingen op de verpakking.’ Tja, het blijft toch een beetje mal om dat een ‘recept’ te noemen in een kooktijdschrift. Gelukkig staan achterin het blad de echte soeprecepten voor de echte kookliefhebbers. Van pho, maïssoep, harira, borsjt en erwtensoep tot minestrone.

Soep moet!

Ha fijn. Want er moet meer gesoept worden. Probaat middel tegen allerhande onbestemd ongemak, van winterblues tot griepgekleum. Bovendien is het een ideaal groentevehikel. Laatst zat ik in de lappenmand en snakte ik naar kippensoep, maar ik had geen kip in huis. Wel boerenkool, een halve pompoen en een gammele paprika. Plus een diepvrieszak vol groenterestjes voor bouillon. Die kon mooi trekken terwijl ik terug ging naar bed. Heel Holland soept!

Zelf maken?
RECEPT Boerenkoolsoep met pompoen

Nodig voor 4 soepkommen:
1 liter groentebouillon (liefst zelfgemaakt – zie tip)
250 g pompoen
150 g fijngesneden boerenkool
1 gele paprika
1 grote ui
1 eetl lekkere kerrie
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
optie: wat peterselie

Snipper de ui en fruit zachtjes in de olijfolie in een pan met dikke bodem. Snij intussen de paprika in stukjes en de pompoen in dobbelsteentjes. Doe erbij in de pan en fruit alles samen rustig een minuut of 8. Verhit alvast de groentebouillon. Schep de kerrie door de groente, giet de hete bouillon erbij en voeg de boerenkool toe. Laat onder een deksel ± 15-20 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn. En nu zijn er twee opties: lekker zo laten en opeten.Maar mijn wederhelft vond ‘m het ‘te flubbelig’ en had liever de geblenderde versie. Kies zelf maar. Al zou ik dan wel voor het pureren een paar soeplepels groente achterhouden, voor nog wat bite. Voor een fris groen accent mag er ook wat peterselie over.

TIP: Restjesgroentebouillon
U heeft natuurlijk allemaal laatst mijn recept van groentebouillon van restjes uit de krant geknipt? Niet? Het staat hier nog online maar komt neer op: alle schillen en kontjes van groente bewaren in een diepvrieszak (die is in een mum van tijd vol, let maar op), opzetten met water en sudderen maar. Veel lekkerder én bevredigender dan welk bouillonblokje ook.

Dit recept verscheen eerder in Trouw ©: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Zónder pakjes & zakjes, plus het vervolg, deel 2, of beide in één verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het groentevervolg daar weer op: Slim zónder pakjes & zakjes, dat onlangs verscheen in een nieuwe cover.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Oranje Koningspavlova

Groene rijst uit de oven

Antipakjesavond: shakshuka

Vorig bericht: « Steak tartare van hert
Volgend bericht: Furikake »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN