• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 maart 2019

Advocaat

Mijn eigen oma mocht vroeger op verjaardagen graag een advocaatje met slagroom lepelen uit een mooi glaasje dus vind je het gek dat advocaat een ultra-ouderwets imago heeft? En toch krijg ik nu Pasen nadert mailtjes of ik geen recept heb voor advocaat. Ik zie een advocaat-revival!

Gelukkig héb ik een recept, ooit gekregen van toerisme-marketeer Willem Versteegh, toen ik hem interviewde voor De Heimweekeuken. Willem komt oorspronkelijk uit Beesd, uit een grote boerenfamilie, met wel 26 neven en nichten. Thuis hadden ze uiteraard eigen kippen, een stuk of twintig, maar zoveel eieren kregen ze zelf niet op, dus er was een levendige ruilhandel met buren en familie. Maar vooral: van die eieren maakte zijn moeder altijd advocaat. Willem: “Dat is nou mijn heimweerecept, echt iets van thuis. Zelf maak ik het eerlijk gezegd nooit. Dat is ongetwijfeld luiheid, maar het is gewoon het allerlekkerst van die eieren van thuis, die smaken absoluut anders dan de biologische eieren uit de supermarkt.”

Ook hij kent het belegen imago: “Wat ik altijd wel grappig vind, is dat wanneer je mensen vraagt of ze advocaat willen, ze in eerste instantie vaak zeggen dat ze het niet lusten. Maar wanneer ik ze dan laat proeven, zijn ze snel overstag! Sterker nog: bij een aantal vrienden kom ik er niet meer als ik geen potje advocaat meeneem van moeder Adrie uit Beesd.”

Het boek De Heimweekeuken is intussen uitverkocht, dus vooruit, het recept van advocaat mag wel weer online. Ik heb wel even nagevraagd bij Willem hoe het met zijn moeder is. Na wat gezondheidsperikelen is ze intussen gelukkig weer vitaal. Met inderdaad nog steeds haar kippen en ze maakt zowaar nog steeds haar beroemde advocaat.

Tip van Willem: “De lekkerste combinatie is als nagerecht, met een bol mooi vanille-ijs en een lekkere toef slagroom.” Al kan de boel natuurlijk ook in mijn paastaart of mijn advocaatparfait.

Zelf maken?
Recept advocaat

Nodig:
(voor ± 12 porties)
8 (biologische) eieren
400 g suiker
1 vanillestokje
1/2 liter brandewijn

Doe de eieren en suiker in een (liefst geëmailleerde) pan. Schraap het vanillestokje leeg en doe erbij. Klop met de garde tot de suiker zo goed mogelijk is opgelost. Voeg er langzamerhand de brandewijn bij en laat de advocaat au bain-marie (dus bovenop een grotere pan met een laagje kokend water) of op zacht vuur, steeds roerend met de garde, licht binden tot vla-dikte. Let er op dat je continu blijft roeren, anders mengt het niet goed en kan het bovendien gaan schiften. Nooit laten koken! Het veiligste is die au bain-marie, dan kan er gegarandeerd niets misgaan. En bijblijven. Niet intussen je moeder bellen, de krant lezen of je e-mailtjes checken. Maar ach, roeren heeft ook iets zeer rustgevends, zeker in deze moderne tijden van druk-druk-druk.
Je kunt de advocaat bewaren in flessen, maar het kan ook in jampotten, die zijn bovendien leuk om weg te geven. Welke je ook gebruikt, zorg dat ze goed schoon zijn, bijvoorbeeld door ze grondig te wassen met soda en ze af te spoelen met kokend heet water, maar mijn moderne methode werkt ook uitstekend: dampend warm glaswerk uit de afwasmachine gebruiken. Giet de advocaat erin en sluit goed af.

TIP:
Dat leeggeschraapte vanillestokje gaat natuurlijk in de wodka of in de suiker!

P.S. Het boek De Heimweekeuken mag dan uitverkocht zijn, déze boeken van Koken met Karin zijn nog gewoon volop leverbaar en staan vol met nieuwe recepten die je niet vindt op deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Chocolate biscuit cake

Paardenbloemenjam

Opperdoezer Ronde op z’n Italiaans

Vorig bericht: « Pompoenketchup
Volgend bericht: Paasmenu »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN