• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 november 2019

Vega pyttipanna

Het is Zweedse week, dus daar hoort een typisch Zweeds recept bij. Hét Zweedse kliekjesrecept heet pyttipanna, een pannetje vol kleine stukjes gebakken aardappel, ui en vlees. Maar mijn versie is vegetarisch.

Haring
Eigenlijk wilde ik graag een recept met haring geven zoals ik het in Småland geleerd heb van chefkok Sune Markmann (zie het reisverhaal van gisteren). Maar ja, waar haalt een mens in Nederland rauwe haring vandaan? Die bij ons is immers altijd al bewerkt (‘gekaakt’). Naast haring in een weckpot maakten we ook haring in een enorme bak – uiteraard zelfgemaakte – mayonaise, op smaak gebracht met zoete Zweedse mosterd en een geurige bos versgehakte dille. Ten slotte ging er tot verbijstering een grote plens HP doorheen. U weet wel, die ketchupdikke bruine saus die Engelsen te pas en te onpas als smaakmaker over hun eten gieten.

Kliekjes
Volgens Sune heeft elke Zweed het in huis voor de pyttipanna, hét Zweedse kliekjesrecept. Letterlijk betekent het ‘stukjes in een pan’, en dat is precies wat het is: allerlei restjes, keurig in kleine stukjes gesneden en dan gebakken in een pan, afgetopt met een eitje. Van oorsprong simpelweg een eidooier, die de boel lekker smeuïg maakt, maar uit rauwe-eieren-vrees komt wordt het tegenwoordig vaker een spiegelei.

Maar dan vega
Dat leek mij nou een lekker idee voor in de krant. Aardappel, ui en vlees zijn van oudsher de hoofdingrediënten. Dat vlees kan van alles zijn, een restje stoofvlees, een worstje, wat spek of ham. IKEA verkoopt het spul zelfs kant-en-klaar in de diepvries, maar dan met kip. Thuis probeerde ik het zonder vlees, maar met extra groente en champignons. De ingemaakte bietjes en augurken die er traditioneel los bijgegeven worden, deed ik er vast doorheen. Omdat ik niet zo veel augurken in huis had, nam ik mijn toevlucht tot Hollandse zilveruitjes. Dat bleek een schot in de roos want dat frisse zuur haalt de smaak mooi omhoog. Plus dille, lekker veel dille. Daar wordt alles vanzelf Zweeds van.

Zelf maken?
Recept vega pyttipanna (Zweedse kliekjes in een pannetje)

Nodig voor 2 (!) personen:
500 g aardappels (vastkokend)
1 winterpeen (300 g)
1 pastinaak (200 g)
250 g kastanjechampignons
1 grote ui
2 bietjes (gaar)
3 eetl gehakte augurk
2 eetl zilveruitjes
± 40 g boter
1 eetl lekkere azijn
handvol verse dille en/of peterselie
2 eieren
cayennepeper
zout & peper uit de molen

Snipper de ui. Fruit heel zachtjes in de helft van de boter in een wok of grote hapjespan. Schil/schrap intussen de aardappels, winterpeen en pastinaak en snij in dobbelsteentjes (max 1 cm). De bedoeling is dat alles ongeveer even klein is, voor optimale garing. Doe bij de ui en bak op middelhoog vuur onder af en toe omscheppen gaar, dat kan rustig 15-20 minuten duren. Snij intussen de champignons in stukjes. Verhit bijna alle rest van de boter in een koekenpan en bak ze hierin goudbruin. U hoeft heus niet de hele tijd te roeren in beide pannen, u kunt onderwijl best de augurk, dille en peterselie hakselen. Ook de bietjes mogen in kleine blokjes en dan omgeschept met azijn en wat dille. Check of de groente al beetgaar is, doe dan de champignons erbij en breng op smaak met zout, peper, cayennepeper, dille en peterselie. Houd warm onder een deksel en bak 2 spiegeleieren in de schoongeveegde koekenpan in een restje boter. Zorg dat de dooier zacht blijft.
Serveren: schep bietjes, augurk en zilverui door de pan. Verdeel over twee borden, met een spiegelei bovenop.

TIP:
In Zweden koop je ingemaakte bietjes in een pot, net als augurken. Voor een supersnelle versie schept u blokjes gare biet om met wat lekkere azijn (tip: sherryazijn) en fijngehakte dille. Wie meer tijd heeft parkeert gare bietenblokjes minstens een dag in het overgebleven vocht van een lege pot augurken of zilveruitjes. In de koelkast makkelijk twee weken houdbaar.
(O, en voordat iedereen gaat mailen: ik heb voor de foto slechts één spiegelei gebruikt, dat zag er mooier uit, maar je bakt natuurlijk een spiegelei per persoon.)

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

We doen lekker een Zweedse week. Zie ook: mijn 10x reistips Småland. Heb je kliekjes over van de pyttipanna? Daar maken we morgen Zweedse huzarensalade mee. En dan gaan we ook nog Zweedse koekjes bakken.

TIP: Een boek cadeau doen voor Sinterklaas? Wat een puik idee! Bestel hier, voor jong of oud, een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pittig draadjesvlees

Rösti met spiegelei

Spaanse skrei

Vorig bericht: « 10x lekker Småland
Volgend bericht: Zweedse huzarensalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN