• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 december 2019

Vis in zoutkorst

Heb je het ooit zo zout gegeten? Nu ja, die 2 kilo zout uit dit recept eten we natuurlijk niet op. Maar het zorgt wel voor even spectaculair als doodsimpel gerecht: hele vis gegaard in de oven onder een zoutkorst. En dat kwam dus allemaal door een reisje naar Parijs…

Het wordt er niet gezelliger op, met al die beveiligingsmaatregelen. Neem nou de Eiffeltoren. Vroeger kon je daar vrijuit onderdoor wandelen, tegenwoordig moet je door een armoedig cordon aan draaideuren, metaaldetectorpoortjes en dranghekken. Naar boven was ik nog nooit geweest, want a) oeverloze wachtrijen en b) typisch iets voor toeristen. Niet voor een vrouw van de wereld zoals ik, die nota bene een tijdje in Parijs gewoond heeft. Maar ja. Toen werd ik door de Franse zoutfirma La Baleine uitgenodigd voor een zoutdiner in restaurant Le Jules Verne op de tweede verdieping. Kijk, dan ben ik de eerste om alle principes overboord te gooien.

Spectaculair was het zeker, en niet alleen het uitzicht. Pièce de résistance was een kabeljauw in zoutkorst, die natuurlijk eerst de hele zaak rondgewandeld werd door een ober. Waarna iedereen een piepklein stukje filet geserveerd kreeg in een prachtig schuimige saus. Eenmaal thuis ontving ik van driesterrenchef Frédéric Anton het recept, wat neerkwam op ‘bak in een zoutkorst, breek de korst open, portioneer en serveer’. Tja, sterrenchefs hè? Die hebben genoeg aan een half woord. Zelfs het opschuimen van de saus bleef onvermeld, dat is kennelijk basiskennis.

Gelukkig is vis in zoutkorst ook voor de thuiskok heel goed te doen. Maar dan op mijn manier. Even doodsimpel als spectaculair en verrukkelijk: dankzij een dikke laag zout blijven alle aroma’s van de vis perfect behouden en daarom kan de bereiding heel eenvoudig blijven. U weet niet wat u ruikt en proeft zodra u – spektakel! – de zoutkorst open breekt. Voor de stevigheid van de korst gaan er vaak eiwitten door, maar met alleen water lukt het ook. En ja, er is een absurde hoeveelheid zout nodig, maar die eten we natuurlijk niet op.

Mijn visboer had toevallig een prachtige roodbaars, lijngevangen in Noorwegen, dus die werd het, maar het kan ook met bijvoorbeeld zeebaars, dorade of griet, zolang het maar een hele vis is, inclusief kop en staart.

Zelf maken?
Recept Vis in zoutkorst

Nodig voor 4 personen:
1 grote roodbaars of zeebaars (schoongemaakt)
± 2 kg grof zeezout
½ citroen
1 flinke bos verse tuinkruiden (bijv. peterselie, dille, basilicum, koriander of een andere combinatie)

Oven voorverwarmen op 225° C.
Vraag de visboer of hij de vis schoonmaakt (= ingewanden verwijderen en ontschubben), maar kop en staart eraan laat. Spoel hem van binnen goed schoon met water, zodat alle restjes ingewanden eruit zijn. Stop de holte vol met tuinkruiden, hakken hoeft niet. Snij de ½ citroen in plakjes en stop die er ook in. Prop de vis goed vol en laat de kruiden er een beetje uitsteken. Neem een grote braadslee waar hij precies in past. Strooi 1 cm zout op de bodem. Leg de vis erop en bestrooi met zoveel zout tot hij royaal bedekt is.

Spuit er met de plantenspuit losjes wat water over, dat zorgt voor een stevige korst. Zet 40 minuten in de hete oven, haal eruit en laat 5 minuten staan.
Breek open aan tafel, dat geeft spektakel en ja, ook gedoe natuurlijk, en rondvliegend zout. Of doe dit (met publiek!) in de keuken, schep al het zout weg en hevel de vis voorzichtig over op een mooie schaal.
Wij aten ‘m met een linzensalade vol geroosterde groente. Maar ook lekker met worteltjes en gekookte aardappels die even zijn omgeschud met boter en fijngehakte peterselie.

TIPS:
• Vooral niet te zuinig met zout: de vis moet echt helemaal bedekt zijn. En gebruik altijd grof zeezout, gewoon fijn tafelzout vormt geen korst!
• Door de kruiden dringt het zout niet door in het binnenste van de vis.
• Meer weten over de verschillende soorten zout? Ook lekker: maak je eigen kruidenzout. En ja, we weten natuurlijk dat te veel zout niet goed is voor een mens.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

VERS VAN DE PERS: Niet één maar twee nieuwe kookboeken. De kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en het gloednieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Nu overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Madeleines met walnoten

Oud & Nieuw hapjes

Eieren in wittewijnsaus

Vorig bericht: « Chocolate biscuit cake
Volgend bericht: Kerstcadeautip »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN