• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 mei 2020

Pavlovaatjes met rabarber

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat ik eerder van de rekkelijken was dan van de preciezen.
Natuurlijk, ik ben tegen pakjes en zakjes, maar ik zal niemand een strobreed in de weg leggen die dol is op instant-aardappelpuree of pesto uit een potje. Al voer ik er verhitte discussies over met even dierbare als rechtlijnige culicollega’s, van mij mag er best een scheutje slagroom in de spaghetti carbonara. En de Italiaanse vriend die ik jaren geleden eens lasagne met salami voorschotelde heeft het nu nóg over heiligschennis, terwijl ik het best vond kunnen. Ik stofzuig onbekommerd om de meubelstukken heen en balkontuinier met de Franse slag, maar tijdens de coronacrisis ontdekte ik tot mijn eigen verbijstering dat ik juist neig naar de preciezen.

Tut-tut-tut
Aandringende koffievisite, “keurig op anderhalve meter afstand hoor”, hou ik af. Net als de vrienden die vragen wanneer ik nou eindelijk weer bij ze in de tuin kom zitten, die is immers groot zat. Ik tut-tut-tut tegen mijn ouders die bridgen met de ene buren en klaverjassen met de andere.
De coronaregels zijn voor meerdere interpretaties vatbaar, maar zo te zien kijk ik door een strikte bril. Ik blijf braaf zoveel mogelijk binnen en maak hooguit een ommetje over de doodstille Amsterdamse grachten waar ik keurig slalom om de wittewijnsippers op de stoep.

Ik vind het een ongemakkelijke constatering. Zowel dat ik zelf blijkbaar niet zo rekkelijk ben als ik altijd dacht, maar ook dat ik kennelijk met scheve ogen kijk naar de rekkelijkheid van anderen.

Daarom als remedie een toetjesrecept waar zowel de rekkelijken als de preciezen zich op kunnen uitleven. Enige pietluttigheid kan geen kwaad, maar een toefje nonchalance strekt beslist tot aanbeveling.

Zelf maken?
RECEPT Hazelnootpavlovaatjes met rabarber en aardbei

Nodig voor 4 stuks:

Pavlovaatjes:
50 g blanke hazelnoten
2 grote eiwitten
100 g suiker
10 g maizena (1 flinke el)
snufje zout

Garnering:
3 stengels rabarber (± 350 g)
150 g aardbeien
½ sinaasappel
50 g suiker
200 ml slagroom

Zet de oven aan op 200 °C. Rooster de hazelnoten in de opwarmende oven tot ze goudbruin zijn (± 5-8 minuten, hou ze in de gaten!). Snij de rabarber in stukjes. Doe in een wijde ovenschaal en hussel om met 50 g suiker, rasp en sap van de halve sinaasappel. Haal de hazelnoten uit de oven, zet de rabarber erin en laat zacht worden in ± 20-25 minuten. Laat zowel hazelnoten als rabarber helemaal afkoelen.
Draai de oventemperatuur terug naar 125 °C. Klop met de mixer de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken. Strooi dan geleidelijk de 100 g suiker plus maizena erbij en klop door tot stijve pieken, reken in totaal op 4-5 minuten mixen. Maal de hazelnoten tot gruis in de keukenmachine of in het bakje dat bij de staafmixer hoort. Spatel luchtig en snel door het eiwit. Schep 4 bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat en maak een holletje (denk: vogelnestje). Bak 45 minuten in de oven tot droog en krokant. Laat helemaal afkoelen.
Tot zover de voorbereiding.
Laatste moment: Snij de aardbeien in stukjes en meng door de rabarber. Klop de slagroom stijf. Schep de room op de hazelnootmeringues, lepel het fruit erover, inclusief wat van het vocht. Serveer meteen.

TIPS:
• Doe eerst een dotje room op elk serveerbordje, tegen het schuiven.
• Rabarber vooral niet schillen, dan verdwijnt al dat mooie rood.
• Pietlutten gebruiken een spuitzak met kartelmondje voor het eiwit, maar zelfs keurig-nette meringues hebben de onhebbelijke neiging om in de oven in te zakken tot vrij vormeloos, dus u kunt zich de moeite ook besparen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of wat dacht je van het superhandige ideale corona-kookboek Slim koken zonder pakjes & zakjes. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lasagne met champignons en pesto

Gyoza

Kerstmenu nagerecht: chocoladetulband

Vorig bericht: « Corona-kookboek
Volgend bericht: Bananenpannenkoekjes met bessen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN