• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 september 2021

Gebrande Caesar salad

Vechten tegen de bierkaai is het. Soms voel ik me als Don Quichot, verwikkeld in een eeuwig hopeloze strijd. In mijn geval niet tegen windmolens, maar tegen pakjes en zakjes. Steeds meer mensen zeggen die nimmer te gebruiken, terwijl de schappen in de supermarkt toch echt alsmaar voller raken met alwéér nieuwe onzinnige poedermixen waar je zelf water, kipfilet en courgette aan moet toevoegen.

Hilarische vegatips
Intussen mag dan wel klip en klaar wetenschappelijk bewezen zijn dat mensen dik en ziek worden van highly processed foods, de industrie roeptoetert ijzerenheinig ‘zonder toegevoegde smaakversterkers’ en ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’ en juist ‘met lekker veel groente’. Als je die tenminste braaf erbij koopt, want de pakjes zelf bevatten voornamelijk suiker, zout, palmvet en bindmiddel. En dan ook nog met hilarische vegatips als ‘Een dagje geen vlees? Vervang de hamblokjes dan door zalmfilet.’ Nee, voor je gezond moet je het duidelijk niet van de industrie hebben. Al in 2014 spraken voedselfabrikanten en overheid af om de hoeveelheid zout en suiker in voedingsmiddelen significant te verlagen, maar het RIVM ontdekte onlangs dat daar bedroevend weinig van terecht is gekomen. Goh, verrassend.

Zinloos
En nu? Strengere overheidsmaatregelen? Sancties? Een zinloos gevecht waar zelfs die vernunftige Spaanse edelman zich niet aan zou wagen. Kunnen we niet beter consumenten zélf in actie laten komen? Uw hoogsteigen antipakjesactiviste roept het al jaren: laat al die industrieel bewerkte poedermixen, kant-en-klaarmaaltijden, prefabsalades, paksauzen, bliksoepen en fabriekstoetjes links liggen en maak het lekker zelf. Dat is namelijk veel gezonder. En vooral lekkerder, voegt mijn innerlijke Sancho Panza daar graag aan toe.

Gezond
Het fenomeen ‘gezond’ is trouwens een mijnenveld op zich. Neem nou al die ‘gezonde’ kant-en-klare salades in het koelvak van de supermarkt: vreugdeloos groen spul in een enorme plastic doos, vergezeld van een kuipje mierzoete dressing en een zakje knetterharde croutonnetjes om je kiezen op stuk te bijten. Ik telde alleen al vijf verschillende Caesarsalades, plus ook nog eens zes soorten Caesardressing in flesje of zakje. Van de zotte. Uit pure recalcitrantie besloot ik om deze saladeklassieker eens lekker geweld aan te doen, door de sla te roosteren (nee, niet te verbranden natuurlijk ) in de oven. Maar zowaar, het resultaat blijkt geweldig lekker.

RECEPT Gebrande Caesar salad

Nodig voor 4 personen (lunch/voorgerecht):
3 à 4 kropjes little gem
3 oudbakken boterhammen
100 g cottage cheese
stukje Parmezaanse kaas (± 40 g)
4 eetl olijfolie
1 knoflookteen
Optie: 4 eieren

Misosaus:
2 volle eetl witte miso (75 g) – zie tip onderaan
2 eetl rijstazijn
2 eetl water

Broodkruim: Laat de olie en gekneusde knoflookteen op zacht vuur 4-5 minuten trekken in een koekenpan. Maal intussen het brood (mét korst) tot vlokkig kruim in de keukenmachine. Gooi de knoflook weg en bak het broodkruim al omscheppend knapperig in de hete olie. Laat afkoelen op een bord.
Sla: Snij de slakropjes in de lengte in 4 parten die nog wel bij het kontje aan elkaar zitten. Roer de miso goed los met rijstazijn en water. Kwast dit over het snijvlak van de slaparten en een beetje tussen de blaadjes. Schuif op een bakplaat ± 5 minuten onder de loeihete grill tot de miso bubbelt en de sla hier en daar geblakerd is.
Serveren: Verdeel de slaparten over 4 borden. Schep overal een dot cottage cheese tussen. Bestrooi met gebakken broodkruim en geschaafde parmezaan. Wie wil, serveert er eventueel ook nog een (niet al te hard) gekookt eitje bij.

TIPS:
• Little gem (ook wel ‘baby romaine sla’ genoemd) kan nogal variëren in formaat. Bij kleine kropjes zou ik er 4 nemen.
• Japanse miso is een gefermenteerde sojabonenpasta die fungeert als instant smaakbommetje. Het is zoet, zuur, zout en umami tegelijk. Witte miso (shiromiso, zie foto hieronder) is niet wit maar eerder karamelkleurig en is wat minder heftig van smaak dan rode miso (akamiso), die trouwens donkerbruin is. Te koop in toko of natuurwinkel.

Recept en column (©: Koken met Karin) waren onderdeel van de zomerserie in dagblad Trouw (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder).
Zie hier de complete serie:
Zing: Pasta alla Norma
Vecht: Gebrande Caesar salad
Huil: Uienbloem uit de oven
Bid: Bonensalade met flageolets
Lach: Yoghurtparfait met honing
Werk: Bietenwraps met doperwtenpuree
Bewonder: Pêche Melba-taart

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. En allemaal zonder pakjes & zakjes. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip van het spit

Salade met geroosterde bloemkool (vega)

Curry met kip en spinazie

Vorig bericht: « Pasta alla Norma
Volgend bericht: Uienbloem uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN