• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 april 2022

Jordanese gehaktballen

De dagelijkse beslommeringen uit onze gezapige kleine leventjes voelen al snel als luxeproblemen wanneer de boze buitenwereld in brand staat. Zolang je daar niets aan kunt doen en totaal geen invloed op hebt, voelt vastklampen aan futiliteiten tenminste nog als houvast.

Totdat ineens mijn eigen man in het ziekenhuis belandde. Zijn hele leven nog nooit wat gehad, maar dit keer was het menens en moest hij voorlopig blijven. En nee, niet eens corona. Gelukkig was er nu tenminste wél iets wat ik kon doen. Denkend aan het spreekwoordelijk treurige eten in ziekenhuizen kocht ik tassen vol groente, een grote nieuwe thermosfles en kekke, onbreekbare soepkommen. Lekker gezonde en voedzame soepjes ging ik maken, en die elke dag afleveren bij de patiënt. Het bezoekuur was van 4 tot 8, dus dan lepelde ik meteen gezellig mee.

Overbodige moeite, zo bleek echter al meteen de volgende dag: de maaltijden in het ziekenhuis waren prima. Volop variatie, van gebakken vis met bonenstamppot tot roti met kip, en ook nog eens opgediend in kekke kleine ovenpannetjes. Tussendoor appte hij me zelfs foto’s van appeltaart en spekkoek.

Eindelijk mocht hij naar huis en ik greep mijn kans om me voor eens en voor altijd onvergetelijk nuttig te maken. Wat wilde hij het allerliefste eten? “Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus.” Dat recept, van Italiaanse balletjes vol olijven, kappertjes en basilicum, staat al jaren op mijn site, maar ik wilde voor de gelegenheid iets speciaals, iets extra feestelijks. Volgens de overlevering werden vroeger in de Amsterdamse Jordaan de gehaktballen goedkoop opgevuld met garnalen uit Volendam, die als bijverdienste door Jordanese huisvrouwen gepeld werden.

Inmiddels pelt niemand meer zelf garnalen – we rijden ze liever heen en weer naar Marokko – en de kleine Hollandse garnaal is een luxeproduct geworden. Je zou wel gek zijn om ze door de gehaktballen te gooien, maar ik deed het toch en ja hoor, de patiënt zat gelukzalig te smikkelen. Hoewel hij, geboren en getogen Amsterdammer, nog nooit van Jordanese gehaktballen gehoord had, blijven deze luxeballen voortaan in de collectie.

RECEPT Spaghetti met Jordanese gehaktballetjes

Nodig voor 4 personen:
400 g spaghetti
1 blik tomatenblokjes (400 g)
200 ml witte wijn
1 knoflookteen

Ballen:
400 g half-om-half gehakt
100 g gepelde Hollandse garnalen
1 ui
1 ei
4 ansjovisfilets
1 volle tl dijonmosterd
50 g broodkruim/panko
handvol peterselie
snuf cayennepeper
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen

Ballen: Snipper de ui (bewaar ½ voor de saus) en 2 (van de 4) ansjovisfilets fijn. Hou 2 eetl garnalen apart voor de saus, hak de rest grof. Hak de peterselie fijn (bewaar ½ voor de saus). Doe het gehakte spul samen met gehakt, ei, mosterd, broodkruim, peper, zout en cayennepeper in een kom. Kneed goed. Rol er ± 16 balletjes van, formaat bitterbal. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de ballen al omrollend aan tot ze bruin zijn (gaar hoeft niet). Haal uit de pan.
Saus: Doe de ½ gesnipperde ui erin plus de gehakte knoflookteen en fruit zachtjes samen met de overige 2 ansjovisfilets. Voeg de bliktomaten en wijn toe, laat even pruttelen. Voeg peper, zout en de rest van de peterselie toe, plus de ballen. Laat met deksel op de pan gaar sudderen in ± 45 minuten.
Kook intussen spaghetti. Giet af, meng samen met een scheut pastakookwater door de saus met ballen. Strooi de achtergehouden garnalen erover.

TIP:
Zelf garnalen pellen? Koop dan 300 gram pelgarnalen en maak een fabuleuze bouillon van al het afval. En maak daar dan vervolgens bijvoorbeeld deze visrisotto mee.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen, of (maar dan uiteraard ongesigneerd) bij bol.com.
Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Recepten uit Trouw online

Wortelsoep met knoflook

Moes van rabarber en aardbei

Vorig bericht: « Paasbrood
Volgend bericht: Groen?? Vegaboek-groen! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN