• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 december 2022

Roodlofsalade met piccalilly

Zoek je nog last-minute inspiratie voor het kerstdiner? Deze salade met roodlof doet het goed als elegant voorafje in mooie glazen. Of serveer in losse blaadjes als amuse of borrelhap.

Mooi rood is niet lelijk. Sterker nog, het is mijn lievelingskleur. Jaren geleden zegde ik mijn baan op en besloot om mijn twee liefdes – koken en tekenen – te combineren in deze website. Een geheel getekende receptensite, met behulp van een batterij aan zwarte dunne viltstiftjes. Maar alleen zwart-wit bleek wel erg saai, er moest een kleurtje bij. Niet meteen een hele regenboog, dat zou te kinderachtig worden, nee gewoon één steunkleur. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, dat werd natuurlijk rood. Alleen, hoe teken je dan een bord met boerenkoolstamppot? Of een kom met doperwtensoep? Simpel, door bord of kom rood te kleuren. Glaasjes rode wijn, rode pannen en rood-wit geblokte tafelkleedjes bleken ook al snel een nuttige noodgreep. Hoewel ook ik intussen gezwicht ben voor foto’s van gerechten in plaats van illustraties, is dat rood altijd gebleven. Ik heb een kast vol rode jurken en al mijn kookboeken – vooruit, behalve dat ene vegaboek – hebben een rood ruggetje.

 

Ook grijp ik elke kans aan tot rood eten. Neem nou roodlof. Dat is witlof, maar dan met vrolijk rode toefjes. Alsof ze het speciaal voor mij hebben verzonnen. Niet zo bitter als radicchio, maar wel ietsje uitgesprokener dan gewone witlof. En nee mensen, bitter is niet bij voorbaat een diskwalificatie, integendeel, bitter kan een gerecht juist spannend maken, mits goed gedoseerd. Zoals in deze salade, die werkelijk alles bevat wat je maar wilt: zoet, zuur, zout, pittig en bitter. De belangrijkste smaakmaker is piccalilly. U weet wel, van die gele potjes in de voorraadkast waarvan je soms niet goed weet wat je ermee moet. De ideale begeleider van roodlof, want de pittige saus combineert heel goed met bitter, terwijl de appel juist weer zorgt voor wat zoet en fris tegenspel. En het ziet er nog leuk uit ook. De salade kan lekker makkelijk in een grote kom of juist elegant in mooie glaasjes. Of schep de boel in losse blaadjes (‘bootjes’) voor een amuse of borrelhap. Hoor ik daar iemand al ‘Kerstdiner’ suggereren?

RECEPT Roodlofsalade met piccalilly

Nodig voor 4 personen:
3 stronkjes roodlof
100 g piccalilly (± 4 volle eetlepels)
1 friszure appel
5 augurken
10 walnoten
3 eetl zilveruitjes
zout & peper uit de molen
handje verse dille (of peterselie)
optie: 1 gaar bietje

Roer in een grote kom de piccalilly los. Snij de roodlof in reepjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in piepkleine blokjes. Hak de augurken en dille (of peterselie) fijn, de walnoten grof. Doe alles bij elkaar in de kom. Voeg de zilveruitjes toe, gehakt of heel, wat u wilt. Wie het nog roder wil, kan ook nog een bietje toevoegen, in kleine blokjes. (Extra tip: parkeer gare bietenblokjes in het zoetzuur van een lege pot zilveruitjes of augurken, dan heeft u altijd een lekkere smaakmaker in de koelkast paraat). En nu het belangrijkste: proef en pas aan. Zout en peper. Meer piccalilly? Extra zilveruitjes? Nog wat appel? Een handje rozijnen maakt ‘m extra zoet, als u dat wilt. Maak ‘m precies zoals u ‘m lekker vindt. En laat de smaken liefst even intrekken. Serveer in een kom, in individuele glazen of in blaadjes. Of gewoon op borden, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

TIPS:
• “Help, waar vind ik roodlof?” Niet in de supermarkt, wel bij de betere groenteboer. En je kunt het ook altijd bestellen. En anders kan het ook met gewone witlof, geen paniek.
• Piccalilly is een pittig-zure gele saus van augurken, zilveruitjes en bloemkool op basis van azijn en mosterd. Hier staat nog mijn doe-het-zelfrecept.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Niet rood maar groen: 
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gevulde paprika

Siciliaanse frittata

Snelle bramentaart

Vorig bericht: « Bolo di cashupete
Volgend bericht: Lemon posset met shortbread »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN