Geen scones met jam en room, maar nu eens een hartige versie: met zalm en roomkaas, als een soort bagel, maar dan anders. Geïnspireerd door een reisje naar Dublin.
Vlak voor de zomer was ik in de Ierse hoofdstad Dublin, waar ik voor de krant een reisverhaal over schreef, met veel tips voor lekkere adresjes. Een van de vondsten die ik daar deed was Airfield Estate: een soort educatieve boerderij in een buitenwijk. Je bent er vanuit hartje Dublin in een kwartiertje met de tram. Ineens zie je omringd door huizenblokken karamelkleurige Jersey koeien dromerig in het hoge gras staan.In 1894 kocht een advocaat uit Dublin hier een buitenhuis, met steeds een extra stukje grond erbij. Maar het waren vooral dochters Letitia en Naomi die Airfield Estate ontwikkelden tot wat het nu is: een landgoed met bloementuin, moestuin en boomgaard, plus een boerderij met koeien, varkens, schapen, geiten en kippen. Stoere zussen waren het, rijdend in een Rolls Royce met trekhaak om de koeien te kunnen vervoeren. Zelfvoorzienend en duurzaam avant-la-lettre, beroemd om hun liefdadigheid. Na hun dood lieten ze Airfield na aan een trust, met educatie en recreatie als voorwaarde. Inmiddels is het een populair dagje uit voor jong en oud. Er zijn leuke rondleidingen, je kunt helpen eieren zoeken en koeien melken of wroeten in bakken met gezonde grond vol nep-regenwurmen. De kleurrijke tuinen zijn populair voor trouwfoto’s en het huis zelf is nu een museum, maar dan eentje waar je alles mag aanraken. Alleen de intussen bijna honderdjarige Rolls Royce, die staat in de garage toch maar achter een hekje.
Er is een immense moestuin, inclusief kassen vol tomaten, paprika’s en aubergines. De opbrengst is te koop op de boerenmarkt bij de ingang of gaat naar het eigen restaurant, Overends Kitchen. Daar lonkt een fleurig buffet vol salades en soepen, lasagnes, quiches, rijkbelegde versgebakken broodjes en eieren in diverse uitvoeringen. Plus een keur aan gebak, en niet te vergeten hun geweldige roomijs.
Ze hebben ook een eigen kookstudio, waar natuurlijk ook weer de eigen ingrediënten benut worden. Via grote glazen wanden heb je eersteklas uitzicht op de groentebedden. Onder leiding van chef Lisa Davies maakte ik zoete scones, rabarberjam en zelfgeslingerde boter, want in Ierland eet je scones niet met clotted cream of slagroom, maar met boter. Die recepten vind je allemaal al eens op deze site. Maar eenmaal weer thuis bedacht ik iets nieuws: een hartige versie van scones, geïnspireerd door die heerlijke Ierse zalm. Als een soort bagels met roomkaas, maar dan in scone-vorm. En die mag nu eindelijk ook wel eens online.
RECEPT Hartige scones met zalm
Nodig voor ± 8 stuks:
200 g gerookte zalm
1 bakje roomkaas
225 g zelfrijzend bakmeel
100 ml volle melk
1 groot ei
40 g boter
1 volle theel bakpoeder
1 volle theel venkelzaad
zout & peper uit de molen
optie: 2 eetl sesam/maanzaad
Komkommerpickles:
½ komkommer
100 ml wittewijnazijn
50 g suiker
wat verse dille
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Komkommer: Verhit de azijn met suiker en een snuf zout tot alles is opgelost. Laat afkoelen en schep er flinterdunne plakjes komkommer en gehakte dille doorheen. Dit kan uiteraard ook al van tevoren.
Scones: Meng bakmeel, bakpoeder, venkelzaad, zout en peper in een kom. Wrijf met je vingers de boter erdoor. Klop het ei los met de melk en giet er in scheuten bij terwijl je de boel kneedt tot een zacht, iets plakkerig deeg. Doe dat zo kort mogelijk, anders krijg je taaie bagels, terwijl je juist brosse, kruimelige wilt. Zorg dat je 1 eetl ei-melk overhoudt. Rol het deeg voorzichtig uit tot een lap van 1½ cm dik. Steek er 8 rondjes uit (Ø 5-7 cm) en flip die ondersteboven op een met bakpapier beklede bakplaat, zo rijzen ze mooier rechtop. Kwast in met ei-melk en bestrooi eventueel met sesam- of maanzaad, voor het echte bagel-gevoel. Bak 10-15 minuten in de oven tot lichtbruin en gerezen. Laat afkoelen op een rooster. Serveer met zalm, roomkaas en uitgelekte komkommer en laat iedereen het lekker zelf uitzoeken.
TIPS:
* Gebruik een metalen steekvormpje met scherpe (al dan niet golvende) rand. Recht naar beneden steken zonder te draaien, anders rijzen de scones niet gelijkmatig.
* Die hartige scones bleken trouwens ook heel lekker met roomkaas en aardbeien. Net zo makkelijk.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.