• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 oktober 2024

Orzo met ovengroente

Het nieuwste pakje Wereldgerechten is weer één en al gebakken lucht. Orzo met geroosterde groente maak je net zo makkelijk zelf. Maar dan lekkerder en nog goedkoper ook.

Menig lezer attendeert me op nieuwe pakjes en zakjes, zoals bekend mijn stokpaardje. Een dankbare bron van informatie, want zo werd ik na twee maanden verblijf in het buitenland getipt over het nieuwste Wereldgerecht van Knorr, ‘Foodtrip orzo met inspiratie uit Sicilië’. Orzo is namelijk helemaal de bom. Het is pasta, maar lijkt op rijst. Lekker, veelzijdig, klein én supersnel gaar. Elke supermarkt heeft het intussen in het assortiment, dus je kon erop wachten tot ook de pakjesindustrie zich erop stortte.

De orzo van Knorr is ‘met lekker veel groente’. Maar – zucht, u raadt het al – die zitten er zoals altijd niet in, die moet u er zelf bijkopen, namelijk 1 courgette, 2 rode puntpaprika’s, 250 g kerstomaatjes, 2 uien en 85 g rucola. Plus ook nog geraspte parmezaan en olijfolie. In de doos zelf zit alleen 225 gram orzo. Plus een zakje kruidenmix en een zakje specerijenmix. Met daarin weliswaar een minuscuul vleugje kruiden en specerijen, maar vooral maltodextrine (suiker), gistextract (smaakversterker) en rookaroma (binnenkort verboden want mogelijk schadelijk). En dat voor de idioot hoge prijs van 4,99 euro, terwijl je in diezelfde supermarkt al voor 1,89 euro een pond biologische orzo vindt.

Het zoveelste voorbeeld van een gevalletje gebakken lucht.
Kan ik nou verdorie nooit eens met vakantie zonder dat ze weer wat idioots verzinnen?

Knorr zelf ziet dat uiteraard heel anders. Die roemt het ontbreken van smaakversterkers en kleurstoffen. En kijk, zelfs duurzaamheid wordt ingezet als marketingtruc. Zo staat er de energiebesparingstip bij om het hele gerecht in de oven te bereiden. Maar bovendien: “Bij Knorr gebruiken we de lekkerste groenten (sic!), kruiden en specerijen. Daarom streven we ernaar om al onze landbouwingrediënten duurzaam te telen. Dat is namelijk niet alleen goed voor de aarde, we geloven dat je het verschil ook echt proeft!” Tja, roerend hoor, zo’n streven. Maar zullen we gewoon zelf even orzo maken, zonder zo’n pak? Uiteraard met extra veel groente, maar dan echt.

RECEPT Orzo met geroosterde groente

Nodig voor 2 personen:
150 g orzo
1 courgette
1 aubergine
2 rode puntpaprika’s
250 g kerstomaatjes
1 ui
1 knoflookteen
50 g geraspte parmezaan
400 ml kokendhete groentebouillon
2 eetl tomatenpuree
een handje verse tijm en/of rozemarijn
olijfolie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de courgette in kwart ringen van 1 cm dik, de aubergine in dobbelstenen, de puntpaprika’s in stukjes. Snipper de knoflook en hak de tijm/rozemarijn fijn. Hussel alles met 3 eetl olijfolie, zout en peper door elkaar. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30 minuten. Snij intussen de kerstomaatjes doormidden en voeg die halverwege toe. Dit kan ook al van tevoren.
Snipper de ui en fruit een paar minuten in een pan met dikke bodem. Bak de tomatenpuree 2 minuten mee. Schep dan de orzo erdoor en giet de kokendhete bouillon erbij. Kook gaar in ± 7-8 minuten. Af en toe roeren tegen het aanbakken. Meng de helft van de geroosterde groente en de parmezaan erdoor, proef op zout en peper. Verdeel over 2 borden met de rest van de groente en parmezaan erover, plus nog een fliebeltje olie.

TIPS:
* Meer eters? U kunt de hoeveelheden prima vermenigvuldigen. De groente kunt u vooraf roosteren en eventueel weer licht verwarmen in oven of magnetron.
* Nog meer zin in orzo? Probeer ook mijn recept voor orzo caprese.
* Groentebouillon mag van mij best van een blokje hoor, maar zelfgemaakt met wat restjes is nog veel lekkerder. Hier vind je mijn recept voor gratis groentebouillon.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

NOG MEER WERELDGERECHTEN
Nog veel meer Wereldgerechten, maar dan om zelf te maken vind je in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

De originele Caesar Salad

Piragi (Letse spekbroodjes)

Boerencake

Vorig bericht: « Dorade met groente
Volgend bericht: Feestelijke frambozentaart »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN