• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 augustus 2011

Keverbonen

Als trotse bezitster van een Kever cabriolet (uit 1978) werd ik onmiddellijk geïntrigeerd door het verschijnsel Käferbohne. Keverbonen? Nooit van gehoord. Maar tijdens mijn recente bezoek aan de Oostenrijkse regio Steiermark werden ze werkelijk overal geserveerd. Grote, paarsbruine, bijzonder smakelijke bonen. Steevast in combinatie met de al net zo onvermijdelijke Kürbiskernöl (pompoenpitolie, ik schreef er al eerder over) en flinterdun geschaafde danwel grof geraspte rettich. Een werkelijk ongehoord fijne traktatie.

Nieuwe Wereld
Hoe zit het met die boon? In de zestiende eeuw kwam hij op onnavolgbare wijze vanuit de Nieuwe Wereld in Oostenrijk terecht, en daar werd hij vooral in Steiermark omarmd. Intussen komt nagenoeg de complete landelijke productie uit deze zuidoostelijke regio. heden ten dage valt de peulvrucht werkelijk niet te missen, niet alleen vanwege zijn fikse formaat (makkelijk 3 cm lang) maar vooral vanwege het feit dat hij bij elke maaltijd in elke Buschenschank op tafel komt.

Phaseolus coccineus
Volgens Wikipedia heet ‘ie de Phaseolus coccineus, maar op Nederlandse websites kom je dan uit bij de pronkboon alias Roomsch Boonke en die ziet er echt anders uit. Toch? Enfin, wie het weet mag het me graag zeggen! Naar plaatselijk gebruik moet je de gedroogde boon 12 uur weken en dan anderhalf à twee uur koken met een laurierblaadje. Verder niks. Zo blijkt maar weer: de lekkerste dingen zijn vaak reuze simpel. Morgen een recept!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Sulmtaler kip

Käsnudeln

Kaiserschmarrn

Vorig bericht: « Zomersalade met paprika
Volgend bericht: Salade met keverbonen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN