• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 februari 2007

Snoekbaars

Een snoekbaars is heel iets anders dan een snoek. Waarom ‘ie dan zo heet? Joost mag het weten. Het is een van oorsprong Russische vis die in 1885 werd uitgezet in Duitsland, flink doorzwom en in 1889 voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd. Eigenlijk hebben we er gewoon geen naam voor. In het Duits heet ‘ie Zander, in het Frans Sandre. Het Alkmaardermeer ziter vol mee.

De snoekbaars zit namelijk graag bij de overgang tussen diep en ondiep water. Het Alkmaardermeer heeft forse geulen van 15-25 meter diep. Toch blijft vissen lastig, want je moet als visser maar net inschatten waar je precies je netten hangt. Bovendien is het visseizoen maar kort: van oktober tot en met maart. Daarna is het paaitijd en wordt er niet gevist.

Snoekbaars is een roofvis met een fraaie serie tandjes. Maar hij houdt niet zo van herrie, zo heb ik net geleerd van zoetwatervisser Hein Dil: ‘Schaatsen zou verboden moeten worden, daar schrikken de vissen ontzettend van.’ Aan de andere kant: dan zijn ze wel weer makkelijker te vangen. Hetzelfde geldt voor plotselinge weersveranderingen of onweer, dan zwemmen ze zo de netten in.

twee snoekbaarzen en een brasem

‘Da’s een twee komma drie.’ Hein Dil van de firma Dilvis ziet meteen hoe zwaar een vis is. De vis is overigens aan de Nederlander niet besteed. Zoals helaas geldt voor bijna alle vis. De snoekbaarzen gaan dan ook linea recta naar het buitenland. Wat vanochtend wordt gevangen, ligt dezelfde avond nog in voedselgroothandelsmekka Rungis bij Parijs. Fransen blijken van grote vissen te houden (daar kun je mooiere stukken uit snijden), Spanjaarden en Italianen daarentegen weer van kleinere. Je moet het allemaal maar net weten. Opvallend voordeel van de snoekbaars: die kun je rustig twee weken laten liggen (mits niet gestript oftewel van ingewanden ontdaan). Hij blijft kakelvers.

Toch nog even over het verschil tussen een snoek en een snoekbaars. Voor de gemiddelde leek lijken immers alle grote vissen sprekend op elkaar. Tip: een snoek kun je herkennen aan zijn zoete geur die doet denken aan jonge walnoten.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

40 zakjes Knorr mix

De cranberry

Laatste dag van de Franse radijzen

Vorig bericht: « Snoek vissen bij Dilvis
Volgend bericht: Wittebrood in Rode Wijn »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN