De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 februari 2012

Handboek voor de foodstylist

Een van de vele activiteiten die ik ontplooi is foodstyling. Koken voor de foto. Voor mijn eigen kookboeken, waar ik er net weer met eentje bezig ben, maar ook voor tijdschriften. En dan kan een beetje bijscholing nooit kwaad. Zo ontdekte ik een geweldig leuk handboek, van twee Amerikaanse foodstylistes die al 25 jaar in het vak zitten. The Food Stylist’s Handbook heet het (ja, het is in het Engels) en ik heb het ademloos uitgelezen.

Lijm in plaats van melk
De technieken die Denise Vivaldo en Cindie Flannigan (van FoodFanatics) gebruiken staan nogal ver af van wat bij mijn weten in ons land gebruikelijk is. Natuurlijk, pasta gaat bij mij net iets eerder uit de pan dan al dente en diepvriesdoperwtjes ogen rauw het mooiste op de foto, maar na een dag fotoshoot kunnen al mijn buren gerust komen helpen opeten. Het gestylde eten van de Amerikaanse dames is daarentegen zelden eetbaar. Een hele kip gaat twintig minuten in de oven om vervolgens met bruinspray bijgewerkt te worden. Melk in de muesli? Dat is veel te dun, dat zie je niet. Dunne witte lijm werkt veel beter. En om het schaaltje lekker op te vullen gaat onderop een berg aardappelpuree of van dat dikke witte varkensvet. Echt, fascinerende lectuur.

Twintig kippen
De dames doen ook veel foodstyling voor Amerikaanse televisieshows, dat blijkt helemaal een wereld apart. Voor opnames van één tv-rubriekje over kip nemen ze voor de zekerheid twintig kippen mee, want voor je het weet ben je er doorheen. Het boek bevat heel veel praktische bedrijfsinfo voor mensen die er hun werk van willen maken, van marketing tot wetgeving, van tariefbepaling tot facturatiesystemen, van hoe je een persbericht schrijft tot wat er in je gereedschapskist hoort. Maar ook: hoe hou je eten fris en fruitig als de opnames uitlopen? En hèhè, aan het eind van het boek komen dan de echte foodstylingtrucs aan de beurt.

Meer dan peterselie
Opvallend is de humor waarmee het boek is geschreven. Of het nu gaat om het uitleggen wat het vak eigenlijk inhoudt (‘As you can see, there’s a lot more work to food styling than arranging parsley on a plate’), hoe je omgaat met vervelende opdrachtgevers (‘Develop a thick skin and a sense of humor and charge enough to make it worth your while’) of over tips over rekwisieten (‘That seventies fondue pot was a wedding gift the first time I got married. I got it in the divorce settlement’).

Nou, nog twee handige trucs dan. Avocado wordt niet bruin als je het insprayt met, nee niet met citroensap, maar met wodka. En guacamole voor de foto moet je nooit zelf maken maar kopen in de winkel. Neem dan wel altijd die met de meeste E-nummers, die oogt het mooiste groen.

Denise Vivaldo & Cindie Flannigan, The Food Stylist’s Handbook, uitgeverij Gibbs Smith, € 42,99

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Michael Pollan: Een pleidooi voor echt eten

Iets uit niets: pasta met eend

Food for the soul

Vorig bericht: « Kip tandoori
Volgend bericht: Stripkookboek Kook! De Basis »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN