• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 oktober 2011

Croutons

Natuurlijk, gemak dient de mens enzo. Maar van die miezerige zakjes met croutons in de supermarkt word ik niet vrolijk. Desalniettemin duiken er steeds meer smaken op, kennelijk is het een enorm gat in de markt. Net als voorgebakken spekjes trouwens, ook zoiets geks. In kantenklaarversie zijn dat van die verschrompelde, halfverkruimelde dingetjes zonder kraak, smaak of geur. Zinloze mondvulling. En als er nou íets makkelijk is, dan is het wel spekjes uitbakken, wat bovendien lekker ruikt, alsof je je enorm culinair staat uit te sloven.

Uit een zakje: Calvé croutons ui knoflook
Inhoud: Croutons 78% (tarwebloem, plantaardige olie, zout, gist, ui, knoflook, gistextract, aroma, chilipeper), gebakken ui 17% (ui, plantaardig vet), ui 4,5%, peterselie.

Maar goed, we hadden het over croutons. Heb je prefab croutons wel eens goed bekeken? Piepkleine knetterharde bonkjes, levensgevaarlijk voor je dure kronen. Een goede crouton daarentegen is knapperig van buiten en bros van binnen. Heus, een crouton kan een waar gastronomisch genot zijn, hoe bescheiden ook. Het promoveert een beetje niksige salade meteen tot iets substantieels maar bovenal is het een slimme manier om van je oude brood af te komen. Want we gooien met z’n allen genant veel brood weg. Wacht even, zou de hausse aan supermarktcroutons wellicht een duurzaamheidsproject zijn van bakkers die hun overtollige restjes vercroutonneren? Een loffelijk streven natuurlijk, maar het feit blijft dat ze zelfgemaakt toch echt veel lekkerder zijn.

Knoflooksmaak hoeft niet, is wel een pré. Alleen heeft knoflook de hinderlijke gewoonte om te verbranden en voor zwarte spikkeltjes te zorgen. Dat gebeurt niet als je knoflookolie maakt.croutons-pakje

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
4 (oudbakken) boterhammen
2 flinke knoflooktenen
ferme scheut olijfolie

Plet de knoflooktenen en verwarm ze zachtjes in een ferme scheut olijfolie tot het lekker ruikt. Vis de knoflook eruit en gooi weg. Verwijder de korstjes van het brood en snij in dobbelsteentjes.
Panmethode: Verhit de knoflookolie in een koekenpan. Doe de blokjes brood erin en bak al omscheppend in een paar minuten goudbruin.
Ovenmethode: Verwarm de oven voor op 225°C. Strooi de blokjes brood op een bakplaat en hussel om met de hete knoflookolie. Bak in een minuut of 8 goudbruin en knapperig, halverwege een keertje omscheppen.

Laat de croutons meteen na het bakken even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze desgewenst met wat zout.

Tips:

  1. Wie zegt dat croutons altijd van wit brood moeten? Volkorencroutons kan ook prima. Neem ook eens ciabatta of Indiaas naanbrood, da’s weer eens wat anders.
  2. Knoflookteen pletten? Een groot (koks)mes er plat opleggen en er met je vuist een mep op geven. Het schilletje floept er nu af, dat mag in de vuilnisbak, de teen zelf is gekneusd, waardoor hij makkelijker zijn smaak afgeeft. En hij is nog min of meer heel, zodat je hem straks makkelijk in z’n geheel weer uit de olie kunt vissen.
  3. Ovenmethode: een vel bakpapier eronder scheelt afwas.
  4. Light (maar wel minder smakelijk): brood roosteren in het broodrooster en in blokjes snijden.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Rijstsouffleetjes

Uienbloem uit de oven

Fatteh met champignons

Vorig bericht: « Spaghetti met paddenstoelen
Volgend bericht: Zilveren Ui 2011 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN