• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 augustus 2013

Koken op de camping: salade met krieltjes

afl6-KmK-kamperenGerechten die in één pan kunnen, die zijn het handigst op de camping, zo ver ben ik intussen, na vijf afleveringen kampeerkoken. En dan liefst iets wat niet zo nauw luistert. Niet wat betreft soort ingrediënten, want je weet maar nooit wat je ter plaatse kunt vinden, en ook niet wat betreft hoeveelheden, want als die gezellige familie van twee tenten verderop ineens blijft mee-eten, dan moet je de boel moeiteloos kunnen vermenigvuldigen.

Fluffig
Maar het moet ook een beetje flexibel zijn wat betreft serveertemperatuur. Niets zo hinderlijk als pasta die exact al dente is als er ineens nog twee koters uit het zwembad geplukt dienen te worden. Of als moeder bij de achterburen nog breeduit aan de rosé zit of vader eerst nog even zijn klaverjaspotje wil afronden. Een salade-achtig iets dat in alle mogelijke stadia (warm, lauwwarm, koud) gegeten kan worden dus. Maar iets dat wel goed vult, dus niet alleen maar van die fluffige slablaadjes. Zo’n hele dag buitenlucht maakt hongerig. Kijk, dan kom je al snel uit bij de krieltjessalade.

Die leuke kinderen…
Marjolein Wijsman uit Amersfoort stuurde precies de inspiratie die ik nodig had. Ze gaf nog een extra tip voor mensen met kinderen, die ik u niet wil onthouden: ‘Aangezien ik kinderen heb die niet allemaal grove stukken kruiden in hun eten willen, kun je ook even de staafmixer door de dressing halen. Dan noem ik het namelijk groene saus en dat klinkt voor hen een stuk aantrekkelijker. Maar ja dat is meer voor thuis, of een huurappartement, dan op de camping. Wat ook lekker is maar dat doe ik niet altijd (weer die leuke kinderen) is om er één of twee fijn gesnipperde sjalotjes doorheen te doen.’ Die sjalotten vond ik een onmisbare toevoeging, dus hak ze vooral heel fijn, dan hebben eventuele lastige etertjes niks in de smiezen.

Recept Krieltjessaladekrieltjessalade

Nodig voor 4 personen:
600 g krieltjes
500 g sperziebonen
400 g gerookte kipfilet
100 g (ongezouten) cashewnoten

Dressing:
200 ml crème fraîche
1 volle eetl mayonaise
3 knoflookteentjes
1 flinke sjalot
zout en peper
handje verse kruiden, naar keuze basilicum/peterselie/bieslook

Begin met een pan water opzetten, dat duurt het langst. Voeg daarna zout toe. Was intussen de krieltjes grondig, schillen hoeft niet. Dat is nu juist de lol van krieltjes! En het is vakantie hè? Eventuele grote exemplaren mogen een keer doormidden, dat gaat sneller. Snij de sperziebonen in stukken. Nu kunt u natuurlijk eerst de sperziebonen in een minuut of 6-7 beetgaar koken (bijt er even in!), ze met een schuimspaan uit de pan vissen en dan in hetzelfde water de krieltjes koken. De meer avontuurlijken onder ons, alsook degenen zonder schuimspaan in de kampeeruitrusting, doen eerst de krieltjes in de pan en dan na een minuut of 10 de sperziebonen. De timing is riskant: hele krieltjes duren langer dan je denkt, en de boontjes mogen natuurlijk niet tot prut koken. Reuze spannend dus.
Intussen in een grote kom de crème fraîche losroeren met de mayonaise. De sjalot heel fijn snipperen, net als de knoflook. Samen met zout en peper mengen door de saus. De kipfilet kan in dunne reepjes en ook alvast erdoor. Vervolgens de gare aardappels en boontjes afgieten en meteen warm door de dressing husselen. Strooi tenslotte de cashewnoten erover.

TIPS:
• Veel mensen zijn geneigd om de aardappels en boontjes eerst koud af te spoelen, maar weersta die aandrang! Juist de nog warme groenten nemen de dressing veel beter op. Daar wordt de salade echt lekkerder van.
• Variatiesuggesties: tuinboontjes in plaats van sperziebonen. Of wat fijngesnipperde augurkjes en/of citroensap erdoor want iets zuurs pept de boel altijd enorm op, net als een likje (grove) mosterd.
• Wie geen vlees eet maar wel vis, kan de kip vervangen door reepjes gerookte zalm.

Dit is deel zes van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta), 2 (chili), 3 (couscous), 4 (rijstsalade) en 5 (zelfs met 2 recepten: vispannetje en tortilla).

In de volgende (en voorlopig laatste) aflevering van deze serie kampeerkoken: Vispakketjes van de BBQ.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip Kiev

Stoofpeer pavlovaatjes

Bloemkoolbeignets

Vorig bericht: « Plukkruidje
Volgend bericht: Aperol Spritz »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN