• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 januari 2018

Hele kip uit de oven

Afgelopen kerstvakantie zat ik op een Zwitserse berg en omdat ik niet ski, had ik alle tijd om na te denken over de zin des levens. Zo lang was ik niet meer tussen de Helvetiërs geweest sinds mijn jaartje au pair als 17-jarige. Na mijn middelbare school had ik geen idee hoe nu verder en aangezien het fenomeen gap year (lees: een jaartje de wereld rondbackpacken op kosten van je ouders) nog niet was uitgevonden, ging ik maar op kinderen passen.

Ah, kijk nou, uit mijn toenmalige dagboekje.

 

Via via belandde ik bij een gezin in een dorpje aan het meer van Genève. Met terugwerkende kracht bleek dat jaar bepalend voor de rest van mijn leven. Niet alleen leerde ik er Frans spreken en op eigen benen staan, maar vooral: ik ontdekte de glorie van koken. Het bleek namelijk de bedoeling dat ik voor de drie inpandige kinderen elke dag een maaltijd zou bereiden. Niet gehinderd door enige kennis of ervaring – hooguit enige appeltaartenbakexpertise – stortte ik mij op kookboeken, kooktijdschriften en vooral de praktijk van trial & error. Lang verhaal kort: ik vond het geweldig en kennelijk had ik er talent voor, want de kinderen aten braaf alles op. Ik zal nooit vergeten hoe ik van mijn Zwitserse mevrouw leerde hoe je een kip klaarmaakt in de oven.

 

Uit een bakje: Jumbo Scharrelkip Filetreepjes Gekruid
Kippenvlees 97,6%, zout, rijstebloem, specerijen (paprika, kurkuma, peper, chilipeper), aroma’s, paprikaconcentraat, wittepeperextract, lavas, salmiakzout

Van huis uit kende ik kip uitsluitend in filetvorm, dus ik vond een heel beest sowieso al indrukwekkend. Zout en peper erover, inwrijven met olijfolie, een uur de oven in en voilà, zie daar het wonder van goudgele, geurige gelukzaligheid. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat moment van totale verrukking. Ah, dus zó kan kip zijn! En ook nog eens zo makkelijk!
Daarom bij deze de stichtelijke wens die ik u wil meegeven voor het komende jaar: heb wat meer oog voor het geluk van kleine, simpele dingen. Ja, ook in de keuken. Juist ook in de keuken. Nooit moeilijk doen als het ook makkelijk kan, al hoeft u voor lekker en simpel ook in 2018 heus niet te grijpen naar de ronkend gepresenteerde ‘oplossingen’ van de industrie. Vertrouwt u maar gewoon op mij. En op uzelf natuurlijk, want u kunt meer dan u denkt.

Uit datzelfde dagboekje. Dat tekenen zat er kennelijk toen al in.

Recept: oersimpele kip uit de oven
Nodig voor 4 personen:

1 hele kip (een fatsoenlijke!)
800 g aardappelen (met rode schil)
1 citroen
2 takjes rozemarijn
4 knoflooktenen (in hun velletje)
olijfolie
zout & peper uit de molen

Haal de kip een uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven op 200 °C. Bestrooi het beest van binnen en buiten met zout en peper. Besprenkel met olijfolie en wrijf rondom in. Snij de citroen in stukken en stop samen met 1 takje rozemarijn in de holte. Bind de poten samen met een rolladetouwtje. Kerf de poten met een scherp mes van boven kruislings in, dan worden ze tegelijk gaar met het (sneller uitdrogende) borstvlees. Wrijf het hele beest in met olijfolie. Snij de schoongeboende aardappelen in parten, doe in een flinke braadslee en hussel om met zout, de fijngehakte rest van de rozemarijn, de knoflooktenen (in hun velletje) en een ferme scheut olijfolie. Duw alles een beetje opzij en leg de kip in het midden. Schuif op een rooster iets onder het midden in de oven en rooster in 1 uur gaar. Knijp aan tafel de knoflooktenen uit, daar zit nu heerlijk geurige crème in.

TIPS:
• Vervang de aardappels eens door zoete aardappels. Die hebben veel minder tijd nodig, dus strooi de stukken pas halverwege rondom de kip. Of doe gewoon als mijn Zwitserse au-pairmevrouw: die serveerde de kip steevast met een zak chips bij wijze van aardappel.
• Ook een optie: doe de kip in een braadzak. Het velletje wordt iets minder knapperig, maar hij blijft gegarandeerd smeuïg.
• Nog een goed voornemen: als u vlees koopt, koop dan fatsoenlijk vlees. Plofkippen zijn zó 2015.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Wontonlasagne

Erwtensoep #nopakjes

Kookboek India Express

Vorig bericht: « Oud & Nieuw
Volgend bericht: 365 dagen ZONDER pakjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN