• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 februari 2024

Aardappelgratin met boerenkool

Wat doe je met een restje boerenkool en aardappels? Nu eens geen stamppot, maar deze gratin. Niet op z’n Frans, maar een tikje exotisch. En zonder worst of spekjes maar toevallig ook nog geheel plantaardig.

Mijn Amsterdamse kapper is een Ier en behalve gouden handjes heeft hij nog een leuke eigenschap: vroeger was hij kok. Dat geeft tal van raakvlakken, ware het niet dat hij he-le-maal klaar is met koken. Zelfs kookprogramma’s op tv zijn hem een gruwel. Zelf ben ik het koken gelukkig nog lang niet zat, maar die televisiemoeheid herken ik zeker. Vroeger keek ik werkelijk álle kookprogramma’s die er waren, vooral die van de BBC. Tegenwoordig kan ik geen puf meer opbrengen voor het zoveelste seizoen van Masterchef of Great British Menu. Mijn kapper al helemaal niet, maar één uitzondering delen we samen met overgave: onze liefde voor Mary Berry. De grand old lady van de BBC, vooral beroemd geworden door Great British Bake Off. Intussen is ze 88 met een spierwit Beatrixkapsel maar nog altijd alive and cooking. Zodra ze op tv komt, appt de kapper om me te waarschuwen. Haar laatste optreden was een kerstprogramma, hysterisch over the top kerstig zoals alleen Engelsen dat kunnen. Met overal dennenbomen en lampjes en zingende koren, ondanks het hilarische feit dat het allemaal zichtbaar in de zomer was opgenomen. Het bleek helaas een herhaling uit 2022, dus nu maken kapper en ik ons zorgen of ze inmiddels écht met pensioen is. Het zal toch niet…?
Van de week kwam ik het notitieblokje tegen waarmee ik in december toch ineens weer geïnspireerd voor de buis had gezeten. Met daarop aantekeningen over een gerecht dat onze Mary samen maakte met Monica Galetti, nog zo’n leuke culinaire BBC-icoon. Een ovenschotel met palmkool, kokosmelk en gerookte schelvis, gebaseerd op palusami, een klassiek gerecht uit Samoa. Niet speciaal kerstig, nee. Zou dat niet leuk zijn met een restje boerenkool? Omdat ik ook nog aardappels in huis had, werd het uiteindelijk iets totaal anders: een soort kruising tussen een Hollandse stamppot-zonder-stampen en een exotische gratin dauphinois. Zonder worst of spekjes en ook zonder vis, maar geheel plantaardig. Binnenkort heb ik weer een afspraak bij de kapper, benieuwd wat hij ervan vindt.

RECEPT Aardappelgratin met boerenkool

Nodig voor 2 personen:
400 g vastkokende aardappels (geschild gewicht)
150 g fijngesneden boerenkool (of meer, zie tip)
1 blik kokosmelk (400 ml)
50 g cashewnoten
1 grote ui
1 knoflookteen
2 cm gemberwortel
1 afgestreken eetl kerrie
wat plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie 10 minuten in een hapjespan. Hak intussen alvast de knoflook en gember fijn. Schil de aardappels, was ze en snij in dunne (5 mm) plakjes. Bak eerst knoflook, gember en kerrie even mee met de ui, voeg dan de boerenkool toe en roerbak 2-3 minuten tot het wat slinkt. Giet de kokosmelk erbij, plus zout en peper. Breng al roerend aan de kook. Zet het vuur uit, meng voorzichtig (ze moeten heel blijven) de aardappelplakjes erdoor. Doe alles over in een ovenschaal, liefst eentje met deksel. Strijk glad, strooi de cashewnoten erover. Dek de schaal af met een deksel of alufolie. Zet 30 minuten in de oven, verwijder deksel/folie en zet nog 10 minuten terug tot gaar en goudbruin.

TIPS:
• Ik maakte dit zoals gezegd met een restje boerenkool, maar menig lezer heeft intussen gemeld dat het ook prima werkt met de dubbele hoeveelheid boerenkool, en palmkool kan ook heel goed.
• Nog meer boerenkool over? Maak dan eens mijn anders-dan-anders boerenkoolstamppot, of deze heerlijke boerenkoolsalade.
• Dit gerecht kunt u ook maken in een koekenpan die ook in de oven kan.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

wortelcake

Dag van de wortelcake

Blauwe cakejes

10x Sintlekkernijen

Vorig bericht: « Boeken op voorraad
Volgend bericht: Kedgeree met makreel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN