• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 november 2024

Toetje: banaan en brood

Bananenbrood? Nee, banaan & brood. Een heerlijk warm toetje uit de oven met – je raadt het al – wat overgebleven bananen en (stok)brood, plus walnoten en maple syrup.

Bij de tandarts lag een tuintijdschrift in de wachtkamer. In afwachting van mijn halfjaarlijkse controle zat ik me te vergapen aan een reportage over Japanse esdoorns. O, welk een kleurenpracht! Hebberigmakend. Maar ja, ik heb in Frankrijk al een oprijlaan met achttien esdoorns. Helaas niet van het soort dat in de herfst zo betoverend ondergaandezonkleurig wordt. En je kunt er ook al geen maple syrup van tappen. U weet wel, die dunne, tikje kruidige siroop die zo heerlijk is over Amerikaanse pannenkoekjes. En waarvan ik nog altijd niet weet waarom die in het Nederlands ahornsiroop heet en geen esdoornsiroop.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met mijn doodgewone esdoorns hoor. Ze vormen een fraaie entree van mijn bescheiden landgoed, ze zorgen voor schaduw tijdens hete zomers en ik zou geen fijnere plek weten voor een hangmat.
Het enige echte nadeel is dat ze maar door blijven groeien. De kronen tikken bijna tegen elkaar waardoor de oprijlaan zo langzamerhand een tunnel wordt. Dat is leuk bij een eeuwenoud kasteel, maar in het geval van een boerderijtje vooral zonlichtwegnemend. De vorige eigenaars hadden een deskundige vriend die de bomen elke vijf jaar kwam snoeien, maar ik heb niet zo’n vriend. Zelf doen is een monsterklus waar ik niet aan durf te beginnen. Bij de bakker lag een foldertje van een lokale klusjes- annex tuinman. Die kwam, zag, riep uit de losse pols een astronomisch bedrag en taaide weer af. Er kwam een tweede, die keek uitgebreid, mailde na een paar dagen een offerte, voor een nog altijd indrukwekkende som. En wanneer dan? Het moet na de zomer, zegt de een. Nee, het moet juist in de winter, zegt de ander.
U begrijpt, ik ben er nog niet uit. Wordt vervolgd.

In de tussentijd bakte ik iets lekkers met maple syrup. Ik dacht eerst aan bananenbrood, maar mijn bananen bleken rijp in plaats van overrijp. Een oudbakken stokbrood had ik nog wel, dus het werd ‘banaan en brood’, een hartverwarmend toetje. Mét walnoten, want daar heb ik ook drie bomen van.

RECEPT Banaan en brood (warm toetje uit de oven)

Nodig voor 2 personen:
¼ oudbakken stokbrood
2 rijpe bananen
25 g walnoten
1 ei
125 ml slagroom
75 ml melk
4 grote eetl maple syrup

Oven voorverwarmen op 175 °C.
Klop in een grote kom het ei los met de slagroom, melk en 2 eetl maple syrup. Snij het stokbrood en de banaan in dunne plakjes. Verbrokkel de walnoten. Hussel alles voorzichtig door de kom en laat even 10 minuten intrekken. Verdeel de boel dan over een klein ovenschaaltje en zorg dat het stokbrood een beetje rechtop staat; juist die uitstekende stukjes worden straks lekker knapperig. Zet de schaal 20 minuten in de oven. Sprenkel dan de resterende 2 eetl maple syrup erover en zet de schaal nog even 5 minuten terug in de oven. Serveer warm.

TIP:
Kan ook met crème fraîche in plaats van slagroom. Een handvol blauwe bessen erdoor is ook lekker.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

WERELDGERECHTEN
Binnen één jaar al vijf drukken van mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Risotto met bleekselderij

Frambozenjam

Eet-geen-dierendag noedels

Vorig bericht: « 10x Sintlekkernijen
Volgend bericht: Vega snert voor Antipakjesavond »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN