• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 oktober 2006

Superfood! Patty Harpenau over havermout

Havermout, aldus de firma Quaker, is dringend toe aan een nieuw imago. Havermout moet weer sexy worden. Derhalve werd Patty Harpenau (vroeger society schilderes, tegenwoordig zeer succesvol coach en auteur op het gebied van voeding en eetgedrag) ingeschakeld om daar een handje bij te helpen in de vorm van een kookboek. Superfood! heet het, en het staat naast recepten vol met verhalen over havermout en de reis die Patty maakte naar Schotland. Want daar blijkt de havermout vandaan te komen.

Verplichte pap
Ik ben mijn hele jeugd havermoutloos doorgekomen, en er ook op latere leeftijd nooit meer aan begonnen. Neefjes die blij bekers pap wegslobberen, naar Australië geëmigreerde buurmannen die bij de supermarkt besmuikt twaalf pakken inslaan, dit alles is mij vreemd. Harpenau blijkt echter havermoutfan in hart en nieren, hoewel ze het aanvankelijk gedwongen tot zich nam, als ‘zesjarige halve kip’ die moest worden bijgemest. Pas veel later werd ze verliefd op havermout toen ze zich realiseerde dat havermout gezond maar ook heel lekker is. Havermout is officieel erkend ‘superfood’, zoals ook o.a. broccoli, sinaasappelen, groene thee en yoghurt dat zijn, ‘alleen weten mensen vaak niet hoe ze het moeten maken’.

Taxi-chauffeur
Na een bezoekje aan de eeuwig wuivende havervelden van Schotland is de passie alleen maar sterker geworden. Bovendien wemelt het in het ruige noorden van de havermoutrecepten, meteen bij de eerste taxichauffeur had ze er al eentje te pakken. Het boek staat er vol mee. Havermout voor het ontbijt, in muffins, in koekjes, in taarten, in crumble-toetjes. Maar ook in pizza, spareribs, hamburgers, gevulde kalkoen, courgettetaart en zelfs bitterballen.

Behangselplak
Hmm, van die hartige categorie ben ik toch iets minder overtuigd, maar misschien is dat een kwestie van proberen. Dat heb ik al wel gedaan met de bitterballen; iets te behangselplakkig naar mijn smaak. Trouwens ook jammer dat de recepten af en toe wat vermoeiende titels hebben. Niet-te-geloven-zo-lekker spareribs, Ha Haring in Ha Haver of Mjammie Mammie (een toetje): liever niet. Of Moutige kaaskees. Klinkt onappetijtelijk, maar was bij de perspresentatie toch echt erg lekker. Maar er zaten dan ook frambozen bij.

Hondenkoekjes
Alleen de hondenkoekjes van een Amerikaanse vriendin, die kwamen er toch maar niet in. Wat er wel inkwam zijn veel verantwoorde tips over goede en slechte vetten, snelle en langzame koolhydraten, bloedsuikerspiegels, verantwoorde tussendoortjes en het nut van de vriezer. Maar ook achtergrondinformatie over havermout, Schotse anecdotes, trakteren op school en een havermoutsprookje voor kinderen. Harpenau: ‘Er moest ook iets om te lezen zijn’.

Schilderen en kleien
Ze schildert nog wel, maar is gestopt met exposeren (‘te veel mensen in te kleine stoffige ruimtes’) omdat ze het schilderen terug wilde als hobby. Ze had haar carrièreswitch tot foodcoach nooit gepland, maar voelt zichzelf nog altijd een kunstenaar. ‘Als ik mensen zie, wil ik eraan kleien’. Omdat ze in een aantal boeken al geschreven had over havermout, werd ze door Quaker benaderd of ze geen receptenboek wilde schrijven. En ze is verguld met het resultaat. Het commerciële talent is er ook nog altijd: ‘In Amerika is er niet zo’n boek! Dit zou vertaald moeten worden!’ Hint hint, nudge nudge.

20.000 exemplaren
Ze hoopt dat mensen het boek veel gaan gebruiken totdat het uiteindelijk plakkerig wordt (‘een goed kookboek plakt’) en uit elkaar valt. Er wordt in ieder geval gemikt op een groot publiek. Er zijn 20.000 exemplaren gedrukt die uitsluitend besteld kunnen worden bij de firma Quaker, voor 2 actiezegels plus 4,95. Niet verkrijgbaar via de boekhandel.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Jamie’s School Dinners

Tekenfilm Ratatouille

Taart om blij van te worden

Vorig bericht: « Vrouwenkookboek Hoge hakken in de keuken
Volgend bericht: Kookboek Amuse & voorgerecht »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN