• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 april 2015

Paasstol

Inderdaad, een beetje laat voor een paasrecept, maar verschijning in de krant krijgt nu eenmaal voorrang boven online. Maar wat is er mis met een après-paasstol? Of anders wacht je tot december en noemt het een kerststol. Want het is namelijk een mysterie: wanneer is een stol een kerststol en wanneer een paasstol? Volgens mij zijn ze precies hetzelfde, maar dan met een andere sticker erop. De warme bakker zal heus opnieuw bakken, maar voor de exemplaren uit de supermarkt durf ik mijn hand niet in het vuur te steken. Het zou zomaar kunnen dat alle stollen die in januari nog over zijn gewoon in de vriezer gaan tot april, en dan een fris nieuwe sticker krijgen met ‘paasstol’ erop.

paasstol

Uit een zak: Dirk van den Broek – Roomboter vruchtenstol met banketspijs
Tarwebloem, rozijnen, water, banketspijs (18%) (suiker, sojabonen, witte bonen, plantaardige olie (raapzaad), gemodificeerd zetmeel (aardappelzetmeel), tarwemeel, zout, aroma), bakkersgist, tarwegluten, dextrose, poedersuiker (zakje), weipoeder, bakkerszout, tarwezetmeel, boterolie, emulgatoren (E471, E472e, E482), meelverbeteraar (E920), plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad), natuurlijk aroma, voedingszuur (E263), verdikkingsmiddel (E466), rijsmiddel (E500), melkeiwit, glucosestroop, kurkuma.

 

Sowieso valt mij op dat Kerst en Pasen steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Was het kerstdiner vroeger het enige grootscheepse kookmoment van het jaar, nu worden we ook met Pasen geacht flink in de pannen te roeren. Het feestassortiment in de supermarkt is nagenoeg hetzelfde, zij het dat de kalkoen is vervangen door lamsbout. Kronkelige paastakken worden opgetuigd als kerstbomen, zij het met eivormige ballen. En alles wat rood was, is nu geel.paasstol

Alleen die stol is een constante factor. Zelf bakken valt reuze mee, al zitten er wat tijdrovende wachtperiodes tussen. Amandelspijs maakt u, hopsakee, in de keukenmachine, verbijsterend simpel. Vaak gaan er ook nog amandelen door het deeg zelf, maar dat vind ik categorie ‘vlek op vlek’, ik heb liever hazelnoten. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die sukade lekker vindt (correctie: tenzij in mijn recept voor kruidkoek natuurlijk!), dus ik dat laat ik gewoon weg. Net als oranjesnippers, waar ik dan weer niks tegen heb, maar die ik nooit kan vinden als ik ze nodig heb en daarom gemakshalve vervang door sinaasappelrasp. En van een ferme snuf versgestampte kardemom wordt álles lekkerder, ook paasstol.paasstol

 

Zelf maken?
Nodig voor 1 stol:

Amandelspijs:
75 g suiker, 75 g blanke amandelen, rasp ½ citroen, ± ½ ei

Vulling:
250 g mix van krenten en (twee kleuren) rozijnen, 50 g geroosterde/gehakte hazelnoten, rasp ½ citroen, rasp 1 sinaasappel, 3 eetl (bruine) rum, 1 eetl vanillesuiker, 1 theel kardemom, 1 theel kaneel

Stol:
300 g bloem, 100 ml melk, 75 g boter, 30 g suiker, 1 groot ei, 1 zakje gedroogde gist (7 g), ½ theel zout, plus: wat extra bloem + boter + poedersuiker

Amandelspijs: Doe amandelen, suiker en citroenrasp in de keukenmachine en maal tot gruis. Giet er al draaiend net zo weinig ei bij tot het een smeuïg doch stevig geheel is. Bewaar in de koelkast.
Vulling: Schep alle ingrediënten in een kom door elkaar.
(Dit kan allebei liefst al een – halve – dag van tevoren).
Stol: Meng gezeefde bloem, suiker en gist in een grote kom. Smelt de boter en kluts ei, melk en zout erdoor. Giet in de kom en roer met een pollepel tot een kleverig geheel. Kneed verder met de hand op een bebloemd aanrecht, lekker stevig een minuut of 10 tot het een mooi soepel deeg is. Laat in de kom 15 minuten rusten. Kneed de vulling erdoor en rol de bal over het aanrecht tot de rozijnen er goed inzitten. Laat in de kom, afgedekt met een theedoek, 45 minuten rijzen op een warme plek. Duw lichtjes uit op het aanrecht tot een ovaal. Kneed de amandelspijs tot een rolletje en leg in de lengte erop. Klap het deeg eroverheen. Peuter los bovenop zittende rozijnen of krenten eraf (die verbranden alleen maar) en stop erin. Duw goed aan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek weer met de theedoek en laat op een warme plek opnieuw 45 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Bak de stol in ± 35 minuten gaar. Haal uit de oven, leg op een rooster, smelt nog wat extra boter en kwast de stol hiermee in. Bestrooi met poedersuiker en laat helemaal afkoelen.

TIP: Extra lekker met zelfgemaakte boter.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest, dan raak je ‘m nooit meer kwijt:

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vegetarische bobotie (net echt!)

Zoete Thaise chilisaus

Op naar Antipakjesavond (3)

Vorig bericht: « Gehakt met bloemkool uit de oven
Volgend bericht: Kaas uit de Auvergne »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN