• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 september 2019

Poolse koolrolletjes

Soms hoeft een mens helemaal de eigen stad niet uit voor een avontuurlijk vakantiegevoel. Voor aflevering 6 van mijn culinaire Europese serie, over Polen, ging ik op safari in een Poolse supermarkt in doodgewoon Amsterdam-Noord, samen met mijn Poolse gids Krysia Iwanska. Vijfentwintig jaar geleden kwam ze voor een tijdelijke baan naar Nederland, maar vanwege de liefde ging ze nooit meer weg.

Zuivel
‘De Poolse keuken is een knollenkeuken,’ vertelt ze terwijl we samen naar de Polski Sklep (‘Poolse winkel’) fietsen. ‘Bieten, wortel, knolselderij en vooral veel kool. Plus vlees en aardappelen.’ Gevraagd naar haar heimweeproducten gaan we eerst langs de zuivel, voor maslanka (karnemelk), en twarog (‘een soort gladde cottage cheese’, legt Krysia uit, ‘voor cheesecake of op brood met wat zout en radijsjes’).

Of je worst lust
Dan snel op zoek naar haar geliefde ingemaakte paddenstoelen. En ja hoor, naast de potten vol augurken en bietjes staat een hele collectie, van cantharellen (kurki) tot boleten (podgrzybki). ‘Heel lekker bij de borrel’, aldus Krysia. Net als de kabanosy, lange dunne worstjes die haar vader bij elk bezoek in de koffer stopte. Het worstassortiment is hier indrukwekkend, net als de vrieskist vol met de bekendste Poolse lekkernij: pierogi, oftewel dumplings. Gevuld met vlees of klassiek met zuurkool en paddenstoelen. Ze kunnen ook rond zijn (pyzy), in de vorm van kleine oortjes (uszka) of ongevuld (kluski). Er bestaan zelfs zoete pierogi, gevuld met frambozen of kersen.

Zoet
Polen zijn volgens Krysia dan ook echte zoetekauwen, zelfs de platski, een soort platte röstischijven, worden het liefst met suiker gegeten. Langs de poederpuddingpakjes (budyn), de dikke gemberkoekjes (pierniki) en de bakken vol chocoladesnoepjes raakt mijn mandje voller en voller. Bij het afscheid krijg ik nog haar recept mee van golabki (spreek uit: gowomki), wat letterlijk ‘kleine duifjes’ betekent, maar het zijn koolrolletjes gevuld met gehakt en rijst in een tomatensaus. Ik ben voorlopig onder de (Poolse) pannen.

Zelf maken?
Recept Gołąbki (Gevulde koolrolletjes uit Polen)

Nodig voor 4 personen (± 16 stuks):
1 grote kool (wit/groen/savooie/spits)
500 g half-om-halfgehakt
150 g gare, gekookte rijst
1 flinke ui
2 knoflooktenen
1 ei
1 eetl tomatenpuree
handje verse dille
2 theel karwijzaad
olijfolie
zout & peper uit de molen

Saus:
1 blik gepelde tomaten
1 knoflookteen
snuf suiker

Oven voorverwarmen op 175 °C.
Breng een grote pan water aan de kook. Haal voorzichtig de koolbladeren los, blancheer ze 5 minuten en laat uitlekken op een schone theedoek. Snij voor makkelijker oprollen de dikke nerf eruit.
Saus: Hak de knoflook fijn en fruit in een scheutje olijfolie in een koekenpan. Pureer de tomaten met de staafmixer, giet in de pan. Voeg suiker, zout en peper toe en laat 10 minuten pruttelen.
Vulling: Snipper de ui en knoflook. Fruit zachtjes samen met de karwijzaadjes 5 minuten in wat olie in een tweede koekenpan. Bak de tomatenpuree even mee. Laat iets afkoelen in een grote kom. Doe gehakt, rijst, losgeklopt ei, gehakte dille en flink zout en peper. Kneed door elkaar.
Samenstellen: Doe een bodempje tomatensaus in een ingevette ovenschaal. Leg op elk koolblad een flinke lepel vulling, vouw de beide zijkanten van het blad eroverheen en rol de boel vervolgens op (denk: dolma). Maak zo ± 16 pakketjes. Leg ze met de naad naar beneden dicht tegen elkaar in de ovenschaal. Giet de rest van de tomatensaus erover. Dek af met aluminiumfolie en gaar 1 uur in de oven.

TIPS
• 60 g ongekookte rijst = 150 g gekookte rijst.
• In de Poolse supermarkt vindt u ook potten met kant-en-klare golabki inclusief saus. Ook verkopen ze koelverse, voorgekookte koolbladeren, die zijn dus al mooi zacht. Zelf deed ik het met een verse witte kool; groene kool is meer voor de winter. De typisch Poolse ingrediënten dille en karwijzaad horen officieel niet in dit gerecht, maar vond ik een aangename toevoeging.

 

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Morgen alweer de laatste aflevering van deze serie, we eindigen in Zwitersland, met vegatartaar.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese zomerserie. We reizen dit keer naar Portugal, Hongarije, Ierland, Italië, Denemarken, Polen en Zwitserland.
(Of kijk bij de zomerserie van vorig jaar, toen ging ik culinair door Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tian provençal

Risotto uit de magnetron

Boterkoek

Vorig bericht: « Deense Smørrebrød
Volgend bericht: Vegan tartaar (à la Hiltl) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN